srpaska-radikalna-stranka_800_400Politika-Gradski odbor SRS Zrenjanin smatra da je zadnji čas da se nešto preduzme i spreči nekontrolisan odliv stanovništva. Svedoci smo da svake godine sve više naših stanovnika traži spas i borbu za egzistenciju u inostranstvu, uglavnom rade na crno, bez ikakvih prava, ali se vode logikom da i kod nas nemaju čak ni elementarna prava, a tamo bar nešto zarade.

Vladajući režim na žalost više brine o migrantima nego o sopstvenim građanima, „jer Evropa nema alternativu“. Mi srpski radikali mislimo da treba da pokrenemo sopstvene kapacitete, da našim građanima damo šansu kroz subvencije i poreske olakšice prilikom pokretanja posla. Na žalost država se prema strancima odnosi kao majka, a prema sopstvenim građanima kao maćeha.

Istine radi, u Zrenjaninu su sa velikom pompom otvorene dve strane kompanije, a to su „Beret-Begej“ i „Cico kolekšn“. Do ugovora je teško bilo doći jer po pravilu svi ugovori sa stranim kompanijama su „državna tajna“, svi poreski obveznici su dali svoj novac u vidu subvencija i poreskih olakšica navedenim kompanijama, a kao rezultat dobijamo otpuštene radnike, neisplaćene plate i doprinose, dugove i na kraju prodaju u bezcenje. Uglavnom su problem garancije prilikom potpisivanja ugovora, tempo i dinamika ulaganja, plate radnika, što može da ukazuje samo na korupciju državnih organa, u svim situacijama je naša država i građani oštećena strana. Proizvod ovakvog obrasca ponašanja je enormno bogaćenje političara, a na štetu svih građana. Kada tome dodamo javna preduzeća koja su u dubiozi, nije ni čudo što nam mladi beže iz države, jer mi u svakom pogledu nismo društvo jednakih šansi.
Iz Zrenjanina je poslednjih nekoliko godina otišlo preko 10.000 stanovnika, i to je jedan od parametara koji vlast prikazuje kao smanjenje nezaposlenosti , možemo slobodno reći da je to klasična demagogija, ovakvim tempom imaćemo za nekoliko godina duplo više penzionera nego zaposlenih u realnom sektoru, što ukazuje na zaključak da smo društvo bez budućnosti i bez ikakvih vizija, a takvu politiku kreira postojeći vladajući režim, kao i prethodni, sve od 2000. godine.

Na žalost, u Srbiji je budućnost otvaranje staračkih domova, a zatvaranje porodilišta, vrtića i škola, znamo mi svi da ne možemo promeniti navike koje će usloviti promenu budućnosti. Porušili smo sve sisteme vrednosti, gazimo i zatiremo tradiciju, stid je nestao kao karakteristika i vrednost čoveka, vera u državu ne postoji, jer se odvojila od realnosti, od običnog čoveka, funkcioneri vladajućeg režima definitivno žive u nekom svom virtuelnom svetu, i ne interesuje ih rešavanje problema običnih ljudi.

Za uspeh je potrebna spremnost, hrabrost, volja, znanje, jednistven plan i prilika koja mora da se iskoristi na pravi način i u pravo vreme, a sve navedeno vladajući režim nikako ne poseduje, niti pokazuje dobru volju da nešto menja na bolje.

Dalibor Radosavljević
Predsednik GO SRS Zrenjanin