policija-123_800_528Zrenjanin- Na području Policijske uprave u Zrenjaninu proteklog vikenda dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda, od kojih četiri sa nastradalim licima i tri sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je zadobilo teške telesne povrede, a četiri lica su lakše povrđena. Pričinjena materijalna šteta se procenjuje na oko 428.000,00 dinara.

Saobraćajne nezgode su se dogodile zbog: neprilagođene brzine kretanja vozilom – dve, neustupanja prvenstva prolaza – dve, obaranja pešaka na obeleženom pešačkom prelazu – dve i nepropisne radnje vozilom i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola – jedna.

Zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja, zahtevi za pokretanje prekršajnog postupaka su podneti protiv 27 učesnika u saobraćaju i izdato je 108 prekršajnih naloga. Istovremeno, iz saobraćaja je isključeno 14 vozača, od toga, 1 vozač zbog upravljanja vozilom pre sticanja prava na upravljanje, 1 vozač zbog upravljanja vozilom u vreme izrečene zaštitne mere, 1 vozač zbog upravljanja vozilom u vreme isteka važnosti vozačke dozvole i 11 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, od kojih je 5 vozača zadržano u trajanju od 12 časova, jer je izmerena količina alkohola u organizmu prelazila granicu od 1.20 mg/ml alkohola u organizmu. Takođe, iz saobraćaja su isključena 2 vozila zbog tehničke neispravnosti.

Takođe se podseća, da je u toku sezona obavljanja jesenjih radova u poljima, a to znači povećano prisustvo traktora, kombajna i druge poljoprivredne mehanizacije na javnim putevima, kao i iznošenje blata na kolovoz, a čime se povećava stepen ugroženosti svih učesnika u saobraćaju. Pored toga, ovaj period karakteriše pojava magle, kiše, poledice i drugih nepovoljnih vremenskih uslova, pa se stoga preporučuje opreznost svih učesnika u saobraćaju a posebno u periodu sumraka, noći i ranih jutarnjih časova.