logo-srpske-radikalne-strankePolitika- Odbornička grupa Srpske radikalne stranke je podnela dopunu dnevnog reda predsedniku Skupštine, a u vezi ostvarivanja prava i prinadležnosti učesnika ratova od 1990. – 1999. godine.

GO SRS Zrenjanin je pre dva meseca pokrenuo inicijativu u smislu evidentiranja učesnika ratova na teritoriji opštine Zrenjanin i prikupljanje potpisa za peticiju u cilju ostvarivanja boračkih prava. Odziv građana je bio dobar i ovim putem se zahvaljujemo svim građanima kao i sredstvima javnog informisanja koji su nam omogućili kontakt sa građanima.

Evidentirali smo nešto oko 4000 boraca i skupili preko 6000 potpisa, akcija je i dalje u toku do ispunjenja svih zahteva, i to:

1.1. Popust – subvencija po osnovu izdataka za komunalne proizvode i usluge
1.2. Popust – subvencija po osnovu izdataka za parkiranje vozila
1.3. Popust – subvencija po osnovu izdataka za lokalne komunalne takse
1.4. Popust – subvencija po osnovu gradske administrativne takse
1.5. Popust – subvencija po osnovu izdataka za gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina
1.6. Ostvarivanje prava na dodelu socijalnih stanova

U prethodnom periodu je evidentirano da su boračka prava tabu tema, vladajući režimi su „pomogli“ stvaranje enormnog broja udruženja (istine radi ima registrovano preko 800 udruženja) i tako razbijeni u minorne grupe naravno da nemamo snagu da se izborimo za naša prava.
Ovim putem pozivam sva boračka udruženja na teritoriji opštine Zrenjanin da se oformi krovno udruženje, koje bi moglo na pravi i relevantan način da zastupa interese učesnika ratova, kao i porodice palih boraca.

Ne dozvolite da sujeta prevlada razum, zajedno smo jači, pojedinačno možemo dobiti možda neke „bitke“, ali „rat“ možemo dobiti samo jednistveni. Najveća tragedija je što su svoja prava davno ostvarili dezerteri (činjenicom da su amnestirani), a gde smo mi? Država je više pažnje posvetila izdajnicima nego onima koji su poštovali Ustav i zakon, doveli su nas u situaciju da ne smemo svoje stavove da iznosimo javno, da kažemo da postojimo, da smo mi ti koji smo samo izvršavali naređenja koja su jasno definisana Ustavom i važećim zakonima, žalosno je što moramo da podsećamo državu da i sada treba da poštuje Ustav i zakon, a posebno činjenicom da je donešen još 2009. Zakon o zabrani diskriminacije, koji bi trebalo da štiti i naša prava.

Mirnodobska mobilizacija i dalje traje, njeni rezultati i krajnji ishod treba da bude jasna poruka svim građanima, a to je da moramo ostvariti elementarna prava i da naša deca i buduće generacije ne treba da nas se stide, nego da budu ponosni na činjenicu da smo rizikovali svoje živote i izvršavali obaveze koje je država stavila pred nas i situacija u kojoj smo se našli, a sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i poštovanja ustava i važećih zakona.
Mi samo tražimo da država poštuje Ustav i zakon, ne tražimo ništa više.