naslovna_800x532Golubarstvo u Srbiji ima izuzetno dugu tradiciju, ono nije hobi to je strast i način života, a to nam je dokazao jedan od osnivača golubarskog društva 979 Petrovgrad, Zrenjaninac Dragan Alanović.

Golubarstvom se počeo baviti kao sedmogodišnji dečak kada je dobio na poklon prvi par golubova, od tada ta ljubav ne jenjava. Opredelio se za Srpske visokoletače koji se ubrajaju među najstarijim i najbrojnijim golubovima na ovim prostorima.

Golubarstvo je skup sport, traži posvećenost i mnogo odricanja- ističe Dragan.

dsc_2207_800x532On danas drži oko stotinu golubova koje je godinama sam selektirao. Rezultat toga su uspesi koji se već nekoliko godina nižu.

-Osam godina sam uložio truda u jato koje ostvaruje uspehe. Najbolje primerke dobio sam parenjem golubova koje sam nabavio od golubara Radojević Milenka, pokojnih golubara Dimitrijević Čave i Bleka-rekao je Alanović.

 

sa-dva-goluba_800x532Može se pohvaliti izuzetnim rezultatimama. Za pet godina takmičenja, Dragan Alanović je petostruki  osvajač zlatne alke za najboljeg goluba letača u društvu, tako je i ove godine potvrdio prvo mesto sa postignutim rezultatom 9 sati i 6 minuta.

-Moj najveći uspeh  na društvenom takmičenju iznosio je  9 h i 46 minuta, a zlatnu alku sam osvojio sa  13 sati  i 21 minut- istakao je Dragan.

 

sa-jednim-golubom_800x532  dsc_2230_800x532

 

 

pehari_800x532Ostvareni rezultati:

Društveno takmičenje/seniori/ 1. mesto – 9h 41min

Društveno takmičenje/seniori/ 1. mesto    7h 45 min

Društveno takmičenje/seniori/ 1. mesto   9h 6min

Društveno takmičenje/seniori/ 1. mesto   8h 1o min

Društveno takmičenje/seniori/ 2. mesto   7h 8min

Društveno takmičenje/juniori/  1.mesto    8h 39min

Region         /seniori/     6h 43min

dsc_2194_800x532Zlatne alke /seniori/    13 h 10 min

Zlatne alke /seniori/    13 h 21 min

Zlatne alke /seniori/     12 h 28 min

Zlatne alke /seniori/     13 h 25 min

Zlatna alka /juniori/     13 h  16 min

-Ima dosta zrenjaninaca koji se bave golubarstvom, mogu da istaknem moje prijatelje Gogić Obrada, i mog drugara iz detinstva Jovana Veselinova, sa kojim me veže sam početak golubarstva, kao i Skalu koji postiže izuzetne rezultate u ovom sportu- rekao je Alanović.

-Posebno bih se zahvalio svojoj porodici na strpljenju i podršci svih ovih godina- rekao je Dragan.

beli-golub_790x600SRPSKI VISOKOLETAČI:

Karakteristike

Srpski visokoletač (engl. Serbian high flyer) je sportski golub iz rase visokoletača, vrlo cenjen među odgajivačima kod nas i u svetu.

Odgajivači su mnogo decenija posmatrali specifičan let golubova i ukrštali ih, trudeći se da povećaju vreme njegovog zadržavanja u vazduhu. Tako, za razliku od drugih gajenih vrsta (na primer pismonoša ili lepezana), kod visokoletača se isključivo ocenjuje let – visina i svojstvo zajedničkog kruženja u jatu, u golubarskom žargonu „vis“.

U Srbiji ima više od 20.000 odgajivača Srspkog visokoletača, koji je i ptica predstavljena na simbolu Golubarskog Saveza Srbije (SRB).

Generalne odlike

Visok i dug let (do visine od 1500 m)
Kružni let (leti u krugovima prečnika od 50 do 200 m)
Grupni let (u jatima od 5 do 14 ptica)

dsc_2217_800x532Boje

Javljaju se jednobojni primerci kao i primerci u mnoštvu kombinacija boja i šara. Ima ga u svim bojama, od osnovne koja liči na odomaćenog divljeg goluba (Columba livia domestica), do riđe, bele ili crne.

 

 

Sportske odlike

dsc_2226_800x532Srpski visokoletač se diže u jatima koje treba da broje najmanje pet ptica. Penje se u spirali uvek prema gore, a gledano sa zemlje leti kružno. U roku od dva sata mora da postigne propisanu visinu. To podrazumeva da se nađe na visini na kojoj se već ne primećuje rad krila. Od tog trenutka meri se njegovo vreme, koje mora da iznosi najmanje polovinu od ukupno provedenog u vazduhu. Znači, golub sme i da se nađe ispod propisane visine (sa vidljivim radom njegovih krila), ali mora da se opet podigne naviše i tamo ostane. Golub mora da provede u vazduhu najmanje četiri sata. Nakon toga, kada ispuni neophodne uslove, učestvuje u pravom nadmetanju. U vazduhu, srpski visokoletač mora da se kreće kružno ali u vidokrugu sudija, koje su zadužene za praćenje leta. Kad „izleti“ koliko može, golub se spušta. I tada, kao i na početku, silazi spiralno, koristeći vazdušne struje. Kada se nađe na svom golubarniku, za njega je takmičenje završeno.