Sport- Goran Gavrilović, nekadašnji čuvar mreže, a danas živa legenda zrenjaninskog fudbala, branio je mrežu fudbalskog kluba Proleter. Harao je Evropom i  ostvario velike uspehe. Ponovo se vratio u Zrenjanin da podučava i prenosi znanje mladim golmanima u Akademiji Bambi. Sa 49 godina poslednji put je branio gol na jednoj zvaničnoj utakmici.

Zrenjanin je davnih godina bio jedan od najjačih industrijskih, ali i sportskih centara u bivšoj Jugoslaviji. Fudbalski klub Proleter tada je pobeđivao Zvezdu, Partizan i Dinamo, a 1991. godine ekipa je zabeležila najveći uspeh u istoriji kluba i zauzela četvrto mesto na kraju šampionata SFRJ i obezbedila učešće u Kupu UEFA.

Goran Gavrilović je bio akter ovih sjajnih vremena i deo tima. Svaka čast na dugoj i uspšenoj karijeri. Zanima nas gde je danas Goran Gavrilović?

-Trenutno sam trener u Akademiji Bambi gde obučavam mlade golmane, jer imam ogromno iskustvo koje mogu da im prenesem.

Da li današnja deca vredno treniraju?

-Prilično su zainteresovani i talentovani, srećom postoje snimci  davnih utakmica  gde mogu da im pokažem  i da se podsetim tih slavnih dana iz  bogate golmanske karijere, tako da im je sve  na dlanu, a na njima je samo da zavole fudbal.

Već u drugoj sezoni kada ste nastupali za zrenjaninski Proleter, uspeli ste da uđete u Prvu ligu one najjače tadašnje Jugoslavije koja je imala jednu od najjačih liga Evrope.  Osvojili ste (u poslednjoj ligi) visoko četvrto mesto, bili ste iza Zvezde, Partizana i Dinama, tada je Zvezda bila prvak Evrope.

-Četvrto mesto nam je izmaklo što bi se reklo za jedan gol, to je bila utakmica protiv Partizana, igrali smo ovde u Karađorđevom parku. Vodili smo 2:0, ali smo se opustili  i to nas je skupo koštalo.

Delili ste četvrto mesto sa Borcem iz Banjaluke, ali u svakom slučaju,  ostale su lepe uspomene na zlatnu generaciju fudbalskog kluba Proleter. Igrači su nastavili karijere u inostranstvu, Vi ste  takođe nastavili karijeru u inostranstvu?

Verujem da je tadašnja uprava bila zainteresovana za nešto više, bilo bi drugačije, ovako su oni imali jedan, a igrači drugi cilj. Više nas je zanimala inostrana karijera, jer smo imali  šanse da napravimo lepe transfere, što smo i uradili. Ja sam godinu dana bio u Turskoj i mogao sam da ostanem, tada sam imao neku nadu, voleo sam Zrenjanin i Proleter. Vratio sam se jer sam želeo da ostanem da živim ovde i da konačno postanem ravnopravan stanovnik Zrenjanina.

Mnogo godina je prošlo od kada ste napustili aktivnu karijeru, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je mislio na legendarnog Gorana Gavrilovića i uspostavio  kontakt sa Vama?

-Zahvaljujem se što se neko konačno setio i mene. Imao sam dogovor sa tadašnjom upravom Proletera, ali nisu imali sluha, sada se nadam da će gradonačelnik Čedomir Janjić imati  dobru volju i učiniti nešto za mene i da ću napokon rešiti životni problem.

Da li današnja deca žele da uče i da li su spremni da prihvate znanje koje  Vi imate?

-Mnogo je teže današnjoj deci, sve je svedeno na Banatske zone, prva liga je dosta slabija nego u ono vreme kada smo mi igrali fudbal. Deca su okrenuta zapadu Realu i Barseloni, bliži su im Ronaldo ili Mesi nego neki ovdašnji fudbaleri koji su imali ili imaju karijere, tako da ih je teško animirati.

Goran Gavrilović danas živi kao podstanar u  Zrenjaninu, a roditelji i deca ga mogu videti kako vredno radi sa decom u Akademiji Bambi.