Zrenjanin- U hotelu Vojvodina sinoć je održana Godišnja skupština zrenjaninske podružnice Srpskog lekarskog društva-Društva lekara Vojvodine, na kojoj je predsednica Podružnice, dr Svetlana Detki podnela izveštaj o radu Podružnice za proteklu godinu i  predstavila plan za narednu. Petković Ćurić Dr Slavenka, internista -kardiolog održala je predavanje  na temu Reperfuzione terapije u lečenju plućne tromboembolije.

 

 

 

 

 

-Tema današnjeg predavanja je lečenje akutnih i najtežih stanja za zbrinjavanje u akutnoj kardiologiji, a to je akutna embolija pluća. Ovo je jedan agresivnijih pristupa lečenja ove bolesti, odnosno stanja kada  dođe do zatvaranja krvnog suda koji snabdeva kompletno naša pluća cirkulacijom i  samim tim dovodi do toga da ako se ne reaguje u roku od par minuta do par sati dolazi do smrtnog ishoda. Ono što je interesantno kod ove bolesti je jedno od onih stanja koje se za vreme života pacijenta u malom procentu dijagnostikuje. Često se čak od 30 do 60 % slučajeva na obdukciji postavi dijagnoza- istakla je Petković Ćurić Dr Slavenka, internista -kardiolog.

 

 

-Podružnica Zrenjanin niz godina unazad je najaktivnija podružnica u Srbiji po broju predavanja i po produktivnom radu. Posebno mi je veliko zadovoljstvo da ispred Lekarske komore Vojvodine kao njen podpresednik mogu da pozdravim sve učesnike na ovoj skupštini, posebno zato što sam ja zrenjaninac. Nadamo se da ćemo ove godine imati dobre rezultate koji će biti iskorak u napred, da se Lekarska komora postavi na svoje mesto  na zadovoljstvo svih članova- rekao je  podpredsednik LKV Radović dr Miroslav.