Zrenjanin- Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Gradsku kuću gde je razgovarala sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima. Učestvovala je u panel diskusiji na temu „Potencijali i izazovi razvoja IT sektora u manjim sredinama“, zatim je posetila „Start IT“ centar i na kraju otvorila WEBIZ konferenciju u kongresnoj sali hotela „Vojvodina“  pod nazivom 1 na 1 sa ministarkom.

 

Ministarka  Ana Brnabić istakla je da je Zrenjanin danas IT cenatr Srbije i da je to dokaz kako  manje sredine mogu da se izdvoje od ostalih.

Zrenjanin ima Tehnički fakultet koji je veoma dobar i  shvata važnost rada sa privredom, što je i dovelo neke kompanije, poput “Levi 9”, da svoju kancelariju otvore prvo u Zrenjaninu, a tek onda u Beogradu, što  je meni već bio pokazatelj da se u Zrenjaninu dešava nešto posebno u IT sektoru. Pored toga postoji biznis inkubator, pre svega za START-UP kompanije koje i treba da budu okosnice razvoja IT u Srbiji. Drago mi je što odnedavno i jedan od START-IT centara postoji i u Zrenjaninu, u čemu je takođe gradonačelnik pružio pomoć. Postoje svi preduslovi da od Zrenjanina bude jedan jak centar za razvoj IT industrije -rekla je  Ana Brnabić.

 

Ministarka Brnabić  je istakla da je  Vlada u budžetu za 2017. godinu obezbedila nekih 10 miliona evra za podsticaj IT industriji,  najveći deo tih sredstava usmeren je za infrastrukturu, odnosno gradnju naučno-tehnoloških parkova u Novom Sadu i Nišu. Milion i po evra odvojeno je za program prekvalifikacija, to je ono što je kratkoročna mera, što može da napravi razliku u IT industriji i smanji deficit u kratkom roku.

 

-U saradnji sa ministarstvima prosvete i telekomunikacija, kao jedinstveni tim Vlade Srbije, radimo u formalnom obrazovanju – uvođenju IT u osnovne škole od petog razreda od septembra , povećanju kvote za upis studenata na tehničke fakultete od oktobra i većoj saradnji između fakulteta i privrede- dodala je Branabić.

 

 

-U saradnji s Ministarstvom omladine i sporta, našim Regionalnim centrom za razvoj i kompanijama “Levi 9”, “Vega” i “Konsultir” koje uspešno posluju u našem gradu, realizovali smo dva projekta doedukacije i besplatne obuke za 50 programera. Rezultat toga bilo je stalno zaposlenje tih programera u našem gradu, a sredstva uložena u njihovu obuku već su vraćena u budžet Republike Srbije kroz poreze i doprinose iz njihovih primanja”, kazao je gradonačelnik i dodao da je sa fakultetom potpisan sporazum o kontinuiranom obavljanju stručne prakse u Gradskoj upravi, preduzećima i ustanovama, na izradi programa i aplikacija u rešavanju konkretnih problemarekao je Čedomir janjić.

Gradonačelnik je najavio otvaranje specijalizovanog odeljenja u Elektrotehničkoj školi za školovanje IT stručnjaka u saradnji sa IT kompanijama koje imaju potrebu za stručnjacima.