U Melencima je danas održan treći po redu međunarodni sajam meda u organizaciji društva pčelara „Rusanda“. Na  sajmu se predstavilo oko pedeset izlagača iz cele Srbije, kao i gosti iz Rumunije. Posetioci su imali priliku da probaju, ali i da kupe pravi domaći med, pčeline proizvode i opremu za pčelarstvo.

U Domu kulture održana je tribina na kojoj su se pčelari, ali i građani upoznali sa problemima i  inovacijama na temu pčelartsva. Na tribini su govorili predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišič, narodni poslanik republike Srbije Mirko Krlić, kao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišič istakao je značaj ovakvog sajma i mogućnost razmene iskustava na njima i najavio mere koje su pripremili Grad Zrenjanin i Pokrajina.

 

-Pokrajinski sekretarijat raspisao je konkurs za koji je izdvojio 15 miliona dinara za nabavku pčelinih društava i opreme, a grad Zrenjanin priprema prvo komkurs za pčelare za koji je uzdvojio 2 miliona dinara – najavio je na sajmu pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

 

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović na današnjem sajmu istakao je da je pčelarstvo jedno od težih grana poljoprivrede i da zahteva veliko znanje, kao i da je svetska ekonomska kriza uticala na to da je med deficitaran proizvod na svetskom tržištu, ali i da su  se već dve godine pčelari uspešno izborili sa time.

-Savez podržava svako udruženje  i sve one koji žele da približe pčelarstvo ne samo pčelarima, več i građanima. Ono što je veoma bitno je da pčelari budu dobro organizovani, da nastupaju zajedno i to je ono za čega se savez bori. Napravili smo standard kvaliteta i našu robnu marku pod nazivom „Naš med“ koji se nalazi u prodaji u celoj Srbiji- rekao je Živadinović.

 

 

 

Preduzeće Belfarma iz Osečine, koje se pretežno bavi trgovinom voća i povrća, na sjamu se predstavila sa proizvodom od suvih šljiva.

 

-Proizvodnjom voća se bavimo već više decenija, ali proizvodnjom suvih šljiva pet godina, tako da smo prešli u višu fazu prerade. U ponudi imamo suve šljive i jedninstven proizvod slatko od suvih šljiva punjeno orasima, kao i suve šljive u čokoladi. U toku smo usvajanja  nekih novih gotovih proizvoda od ovog voća. Robu za sada plasiramo na prodajna mesta putem hotela, restorana, etno kuća, gde se prezenuje nešto što je  tradicionalno. Ovakva vrsta hrana je  je zuzetno energetski jaka i zdrava i mi pokušavamo da nametnemo zdrav način života- istakla je direktorka preduzeća Snežana Ranković.

Nikola Jovanović predstavio je inovaciju – sms vagu koja je osvojila drugu nagradu na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Srbije.

-Sms vaga je uređaj koji beleži prinos meda, meri atmosferske prilike na pčelinjaku i pčelaru javlja putem sms poruke ili interneta kakvi su uslovi na pčelinjaku u toku pčelinje paše. Samim tim pčelar na osnovu tih parametara zna da li treba da pomeri košnice na drugu lokaciju. Uz pomoć našeg uređaja pčelar ima mogućnost da kratak period pčeline paše maksimalno iskoristi, dobije uštedu u vremenu i novcu za obilaženje pčelinjaka i štiti isto od krađe- rekao je Nikola Jovanović.

U okviru sajma održano  je i takmičenje u brzom ožičavanju ramova, učestvovalo je sedam takmičara među kojima je i jedna dama. Prvo mesto osvojio je Ivica Halas iz Melenaca, drugo mesto pripalo je Goranu Toškovu, dok je treće mesto osvojio Dragan Simić iz Sremskih Karlovaca. Organizator sajma Duško Kevrešan uručio je najboljima prigodne poklone.

 

-Na prvom sajmu počeli smo sa trinaest izlagača, ove godine imamo oko pedesetak ne samo iz Srbije, već i iz Rumunije i mislim da je to veliki uspeh. Pored pčelartsva pokušavamo da sajam proširimo i na druge zanate- istakao je organizator sajma Duško Kevrešan.

 

Turistička organizacija grada Zrenjanina podržala je ovu manifestaciju sa ciljem da ne bude samo lokalnog karaktera. Od ove godine sajam ima novo ime „Pčela fest“, a kumovala je Vesna Bugarin, saradnik za razvoj i promociju turizma u Turističkoj organizaciji grada.

-Turistička organizacija grada Zrenjanina  ove godine kreće u organizaciju nove akcije pod nazivom Ruralni razvoj sela – agro turizam. Pčelarstvo  kao deo agro turizma, neizostavno se mora  naći u turističkoj ponudi grada Zrenjanina i promovisati zdrav život. Mi ćemo na svakom sajmu promovisati ovakava bogatstva ljudima iz gradskih sredina kojima je dosta stresa i buke te ih pozvati da dođu ovde i da zaista uživaju- rekao je Jaroslav Stevanov.