Orlovat- Porodicu Stanković u Orlovatu, koja je septembra prošle godine dobila trojke posetio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i uručio im tri auto sedišta za bebe, dar Grada Zrenjanina. S obzirom da su sve tri bebe devojčice – Jovana, Anđela i Teodora – poseta ovoj porodici organizovana je upravo danas, na Međunarodni dan žena, uz čestitku gradonačelnika kako majci trojki Sandri Stanković, tako i svim sugrađankama. S gradonačelnikom je u poseti bio i njegov pomoćnik Dragan Ćapin.

Srećni roditelji, Sandra i Nebojša Stanković, dobili su trojke 19. septembra prošle godine, a majka Sandra kaže da će im poklon sedišta veoma koristiti, s obzirom da mora bebe često da vodi na preglede u Novi Sad.
“Život nam se, naravno, mnogo promenio. Nismo do dvanaeste nedelje trudnoće znali da su u pitanju trojke, a do četvrtog meseca da su sve tri bebe devojčice. Prevremeno su rođene i bile su u inkubatoru, tako da ih svakog meseca vodimo na neku kontrolu ili pregled”, kaže majka Sandra.

  

Gradonačelnik Janjić istakao je da su auto sedišta za bebe samo simboličan poklon koji bebama daruju Grad Zrenjanin i gradski Savet za bezbednost saobraćaja, a da postoje različiti vidovi pomoći i podrške grada novorođenim bebama i bračnim parovima.
“Različitim programima pokušavamo da pomognemo mladim bračnim parovima, a ovakva sedišta dobiće, kao i prethodnih godina, 60 novorođenih beba sa teritorije našeg grada. Mnogo više pažnje pridajemo finansijskoj pomoći i za svako prvo novorođeno dete u porodici iz budžeta se izdvaja 50 hiljada dinara, a za svako naredno, bez ograničenja u broju dece, po 35 hiljada dinara. Od 2013. godine sprovodimo program pomoći bračnim parovima za vantelesnu oplodnju i ove godine smo u tu svrhu izvojili dva miliona dinara, a ako bude potrebno, obezbedićemo i dodatna sredstva. Pravo na vantelesnu oplodnju ima svaki bračni par koji ispunjava određene uslove, o čemu odlučuje stručna komisija, i u tom slučaju dobija pomoć grada u iznosu od 200 hiljada dinara”, kazao je gradonačelnik i dodao da je Zrenjanin i u tome otišao korak dalje u odnosu na druge lokalne samouprave, odnosno na nacionalni program.

“Razlikujemo se po tome što smo podigli starosnu granicu za bračne parove koji konkurišu za vantelesnu oplodnju i to pravo mogu da ostvaruju žene sa teritorije Grada Zrenjanina do 45 godina starosti”, objasnio je gradonačelnik.

Uprkos današnjoj neuobičajenoj gužvi u kući Stankovića, poseti gradonačelnika, njegovih saradnika i predstavnika medija, bebe su bile izuzetno dobro raspoložene. Jovana, Anđela i Teodora zdrave su i napredne devojčice, nasmejane i rado su pozirale kamerama i fotoaparatima, a nisu imale ništa protiv ni da ih prisutni drže u naručju. Nije tome odoleo ni gradonačelnik Janjić, a sigurno je da trojke svuda privlače veliku pažnju, posebno kada dođu na svet i žive u malom mestu, poput Orlovata.

 

Izvor: Grad Zrenjanin