Zrenjanin- Izložba Berlinskog centra za studije Hladnog rata i Savezne fondacije za obradu posledica diktature Jedinstvene socijalističke partije Nemačke ( SED)

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ postavljena je izložba pod nazivom „Hladni rat: uzroci-istorija-posledice“ (Der kalte Krieg: Ursachen-Geschichte-Folgen), koja je rezultat saradnje Zrenjaninske gimnazije i nemačke Centrale za školstvo u inostranstvu (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – ZfA).

Izložbu čine 23 plakata sa tekstom na nemačkom jeziku i propratnim tekstovima na srpskom jeziku. Na svakom plakatu se nalazi QR kod pomoću kog se mogu pogledati kratki dokumentarni filmovi na You tube-u. Filmovi tematski  prate sadržaj plakata i na engleskom jeziku su.

U okviru ove izložbe održane su radionice sa učenicima Zrenjaninske gimnazije. Prve radionice 19. aprila održala je gospođa Juta Ziberc-Poca, pedagoški savetnik za nemački jezik SR Nemačke u Srbiji, na nemačkom jeziku.

Učenici su između ostalog naučili i kako se istorija može učiti na interaktivan način. Upotrebom određene aplikacije na pametnim telefonima za skeniranje QR koda mogli su da gledajući dokumentarne filmove iz doba hldnog rata nauče još više o toj temi.  Oni su usvojili osnovna saznanja vezana za izložbu, tako da će moći da budu vodiči kroz izložbu svojim drugovima koji nisu učestvovali u radionicama.

 

Do sada je deset odeljenja zrenjaninskih srednjih škola posetilo izložbu i učestvovalo u radionicama.

Pre Zrenjanina, izložba je bila postavljena u Zaječaru u galeriji Istorijskog arhiva (decembar 2016.) i u Nišu u gimnaziji „Stevan Sremac“ (februar 2017.)

Izložba se može pogledati u holu Biblioteke do 05.maja 2017. godine.