U Zrenjaninu je danas obeležena Lazareva subota ili Vrbica u prisustvu velikog broja građana i dece. Tradicionalna litija krenula je u 16 časova  iz  Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice, prošla pored hrama Svetog Arhangela Mihaila  kroz centar i stigla u Uspenski Hram.

 

 

U hrišćanstvu ovaj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

Deca su oko vrata nosila zvončiće koji su simbol pobede života nad smrću i vrbove grančice koje su blagosiljane u hramu.

 

 

 

Novoizgrađeni  Hram Svetog Nikolaja na Zelenom polju takođe je bio otvoren da primi sve vernike koji su želeli da uzmu osvećenu vrbu, zvončiće ili sveće.

 

 

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje. Događaj Lazarevog vaskrsenja se, prema jevanđeljima, dogodio u Vitaniji i uvod je u novu veru u Vaskrsenje.

Prema jevanđeljskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao ga iz groba, pa je taj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog.