Zrenjanin- Hram Vavedenja presvete Bogorodice u ulici Cara Dušana danas je posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a povod posete je raspisan konkurs Grada Zrenjanina za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama, kao i obeležavanje 240 godina od izgradnje hrama na Gradnulici.

 

 

 

 

Sveštenik Branislav Avram, starešina u gradnuličkoj crkvi istakao je da obnova Hrama Vavedenja presvete Bogorodice traje već šest godina, a da je 70.000 eura potrebno da se ovako velik ikonostas očisti, retušira, lakira i da se stavi novo zlato.

  

90 odsto planiranih radova smo završili, ostalo je još oko 10 posto toga da se uradi. Treba završiti gornji deo ikonostasa i u porti zasaditi cvetće i  drveće. Uz pomoć Grada Zrenjanina, donatorima i mesnoj zajednici, dobar deo posla smo  završili, ostalo je još malo i nadam se da ćemo završiti. Ove godine slavimo 240 godina gradnje ove crkve, 200 godina kako je završen ikonostas i 200 godina od smrti Arse Teodorovića, koji je radio ovaj ikonostas. Kada obnova bude gotova zvaćemo vladiku na osvećenje i sve one koji su pomogli –rekao  je sveštenik Branislav Avram.

 

 

 

Crkva Svetog Vavedenja u Gradnulici sagrađena je 1777. godine i ima status spomenika kulture od velikog značaja.

  

– Tri godine unazad pomažemo verskim zajednicama za pre svega obnavljanje verskih objekata, ali i za izgradnju. Veoma sam zadovoljan kako se to na našoj teritoriji odvija. Ponosan sam  da se dve crkve grade u Zrenjaninu, jedna na Zelenom polju, a druga na Bagljašu. I ove godine raspisali smo konkurs za pomoć verskim zajednicama, očekujemo prijave i mi ćemo im pomoći –rekao je  Čedomir Janjić.

 

 

 

Srpska pravoslavna crkva posvećena Vavedenju Bogorodice je podignuta na starijem kultnom mestu, gde je prema predanju, krajem 16. ili početkom 17. veka bio manastir u kome je služio monah Rafailo, iz manastira Hilandar. Pošto je činio čuda tokom vremena njegov grob je postao mesto hodočašća, obeležen u 18. veku kapelom, izgrađenom uz južnu fasadu crkve.

U porti Hrama Vavedenja presvete Bogorodice nalazi se staro brestovo drvo, koje je staro skoro  500 godina.

Ikonostasnu pregradu, ukrašenu bogatim drvorezbarskim radom, oslikao je na početku 19. veka Arsa Teodorović. Carske dveri i zidne slike u naosu i oltaru delo su Steve Aleksića iz 1914. godine.