Zrenjanin- Pogledajte bogat program Kulturnog centra Zrenjanina do 20. aprila.

SREDA, 12. APRIL
POZORIŠNA PREDSTAVA
„DOBRO DOŠLI U SRBIJU“

Hit komedija „Dobro došli u Srbiju“ za čije izvođenje interesovanje ne prestaje biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 12. aprila. Predstava počinje u 20 časova. U naslovnoj ulozi igra Dragan Gagi Jovanović, koji potpisuje i scenario i režiju predstave. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 1000 dinara. #Dragan Jovanović čuven po svom jedinstvenom, duhovitom i karakterističnom scenskom izrazu, pokazuje svoj jedinstveni komičarski talenat igrajući vlasnika agencije koji gledaoce vodi na nesvakidašnje putovanje po Srbiji – pokazujući sve njene nepravdeno zapostavljene vrednosti i lepote. Nadamo se da ćete uživati u ovom neobičnom putovanju i tako da ćete biti u grupi 80.000 zadovoljnih „putnika“ u publici – koji su do sada pogledali ovu predstavu. Predstava traje 120’. Pored Dragana Jovanovića u predstavi igraju: Ađela Jovanović, Anđelka Simović, Aleksandra Sekulić, Bojana Matović, Jovana Ćirić, Milica Miletić i Nina Nešković.
SREDA, 12. I ČETVRTAK, 13. APRIL
FILM:„MADAM BOVARI“

Film „Madam Bovari“ (1949) biće emitovan u sredu, 12. i četvrtak, 13. aprila od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Film je adaptacija istoimenog klasičnog romana Gustava Flauberta. Igraju: Dženifer Džons, Džejms Mejson, Van Heflin. #Ulaz na projekciju je besplatan.
UTORAK, 18. APRIL
TRIBINA

Tribina – „Francuska kultura u drugoj polovini 15. veka“ biće održana u utorak, 18. aprila u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova. Uvodničar je Aleksandar Stefanov a moderator tribine je Miroslav Samardžić.
UTORAK, 18. APRIL
VEČE FOTOGRAFIJE

U utorak, 18. aprila u koncept baru i restoranu «Kafemat», sponzoru događaja, sa početkom u 19 časova, biće upriličeno Veče fotografije u okviru kojeg će gostovati Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije, Milorad Đokić, autor dokumentarnog filma “Umetnik iz senke” i Jovan Njegović Drndak, predavač u Zrenjaninskoj školi fotografije, koja deluje uz podršku Lista Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina. Miroslav Predojević će govoriti o tome na koji način zainteresovani fotografi mogu postati članovi Foto saveza Srbije, dok će nas Milorad Đokić – autor filma “Umetnik iz senke”, koji će biti prikazan tokom večeri – bliže upoznati sa tokom nastanka filma i njegovim akterima. Ovo će ujedno biti prilika da Jovan Njegović Drndak dodeli sertifikate polaznicima Zrenjaninske škole fotografije koji su uspešno završili drugi ciklus obuke. U dugometražnom dokumentarnom filmu “Umetnik iz senke”, govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek i profesori Branimir Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji je samo zahvaljujući činjenici da se film bavi ličnošću Vojislava Mitrovića pristao da se pojavi pred kamerama.

U filmu o Voji Mitroviću otkriva se malo poznata uloga ovog vrhunskog stručnjaka, koji je, kako ističe poznati fotograf i profesor Piter Tarnli, lično izradio gotovo svaku potpisanu fotografiju Anri-Kartje Bresona, i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržište istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija. “Umetnik iz senke” ispituje uvek aktuelan odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela, nastojeći da uhvati “ono neizrecivo“ što izdvaja umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića od običnog tehničkog razvijanja fotografije. Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Voja izradio sadrže u sebi tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti.

UTORAK, 18. I SREDA, 19. APRIL
PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „PROFESOR LERIK“

Dugometražni dokumentarac „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika“, premijerno se prikazuje u dva termina, od kojih je prvi u Baroknoj sali Gradske kuće, 18. aprila i namenjen je učesnicima u realizaciji, delegaciji Gimnazije, gradskim zvaničnicima, profesorovoj rodbini kao i onima koji su donacijama pomogli realizaciju ovog filma a 19. aprila u Kulturnom centru održava se gradska premijera ovog filma na koju su pozvani svi poštovaoci dela i lika profesora Lerika, koji je preko dvadset godina bio omiljeni direktor Druge gimnazije u Zrenjaninu. Premijera filma u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana u velikoj sali sa početkom u 20 časova.

Karte za ovu projekciju su besplatne ali se moraju podići. U želji da se olakša distribucija, organizatori ove premijere – Zrenjaninska gimnazija i „Digital Style“ organizovali su podelu karata na više gradskih punktova, i to: Gimnazija, Kulturni centar, Gradska biblioteka, Savremena galerija, kao i u mesnim zajednicama – „Veljko Vlahović“ i „Dositej Obradović“.

O FILMU:
Scenario i režija: Zoran Slavić. Snimatelj: Dušan Udicki. Produkcija i montaža: Feldeši Đula. Muzika: Srđan Marinković. Postprodukcija: Dušan Bartolović. Likovni radovi: Branko Đukić. U vizuelizaciji lika prof. Lerika – Miloje Buca Ivanović. Produkcija filma: Digital Style u saradnji sa Zrenjaninskom gimnazijom.
Ovo je film namenjen, pre svega, onima, a takvih je najviše u potencionalnom gledalištu, koji su ovog zrenjaninskog profesora, koji je bio i direktor Gimnazije, izuzetno obrazovani intelektualac, pedagog, esejista i estetičar, human i etičan čovek, fragmentarno poznavali, tako što su bili njegovi učenici, sretali ga na ulicama, slušali na raznim javnim predavanjima. Namenjen je toj grupaciji savremenika, ne da bi im razbili iluzije već da bismo im pružili priliku da svoje sećanja i utiske prodube ovim promišljanjem, dvadesetak godina posle njegove smrti. Pored autora, u ovom filmu koje je kombinacija biografskog, esejističkog ali uvek dokumentarnog, o profesoru Ivanu Leriku govore njegovi bivši učenici, saradnici, književni kritičari, umetnici, akademici, profesori današnje Gimnazije, ali i učenici njenih završnih razreda…

Film donosi Lerikovu biografiju. Reklo bi se, građansku i porodičnu. Naravno, uporedo sledi i profesionalna ali i estetičarsko-kritičarslka dimenzija. U delu javne, profesorske, direktorske, predavačke i društvene aktivnosti, koja je osobena ali neminovna u vremenima našeg socio-komunizma, profesorov život postaje netipična, pomalo kotroverzna hronika o bitisanju intelektualca u srpsko/jugoslovenskoj provinciji od pedesetih do osamdsetih godina dvadesetog veka. Po mnogim svojim elementima to je paradigmatična saga o epohi.

Posebno poglavlja ovog filma je disput o estetičko-filozofskim, polemičarskim, esejističkim i kritičarskim promišljanjima, aktivnostima i ispoljavanjima, koje teku uporedo sa Lerikovim pedagoškim i profesorskim radom. Paradoks je da je ova oblast profesorovog delovanja, istovremeno i apsurdno, bila najprisutnija u stručnoj i laičkoj javnosti, svakako zbog instrumentijalizacije njegovog učešće u svojevremnoj polemici pristalica realista i modernista u književnosti. Međutim, kao posledica Lerikove učešće, na „poraženoj“ strani u tim književno-ideološkim sporovima, umetnička kritika, publicistika pa i dnevna novinska kritika jednoglasno i zdušno ignorisali su profesorovo kapitalno delo „ Estetiku“ koja je, istini za volju, štampana tek 1972.

Film skreće pažnja savremene javnosti na erudiciju, autentičnost, visok nivo intelektualne akribije kojom je profesor Lerik ispisao svoju davnu „ Estetiku“. I pledira za njeno ponovno čitanje jer je to način da bolje upoznamo svoju kulturnu istoriju. I velikog intelektualca iz naše prošlosti.

SREDA, 19. APRIL
POČETAK VELIKE FILMSKE TURNEJE
FILMSKI FESTIVAL „SLOBODNA ZONA“ U ZRENjANINU
(Od 19. aprila do 11. maja)

Filmski festival „Slobodna zona“ počinje u sredu, 19. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina i trajaće do 11. maja 2017. Osam najboljih filmova sa 12. festivalskog programa, održanog od 10 do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani u ostalim gradovima Srbije među kojima je i Zrenjanin. Predvodnik ovogodišnjeg izbora koji će se emitovati u sredu, 19. aprila od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra je film „Neruda“ Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu.

U četvrtak, 20. aprila emituje se filmsko ostvarenje – pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac „Požar na moru“ Đanfranka Rozija koji skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu aktuelnog problema migranata. Treći film koji će biti prikazan na turneji „Slobodne zone“ je najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o „postanju“ interneta – „Čujte i počujte“. Film se emituje u sredu, 26. aprila od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra.

U četvrtak, 27. aprila emituje se film „Beskrajna poezija“ koji je imao naročito dobar prijem kod beogradske publike. Film govori o mladosti autora filma Aleksandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima. Višestruko nagrađivani dokumentarac „Pod suncem“ Vitalija Manskog, na festivalu se tražila karta više, emitovaće se u Kulturnom centru u sredu, 3. maja. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevicu Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje.

U četvrtak, 4. maja od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra prikazuje se film – „Dok otvaram oči“. Reč je o igranom filmu o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada. U sredu, 10. maja na repertoaru je uzbudljivi dokumentarac „Ljubavnici i despot“ o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator. Osmi film na turneji – Slobodne zone – biće emitovan u četvrtak, 11. maja – film: „Efekat vode“ koji je romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli.

Svi filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova.

Ulaz na projekcije je besplatan.