EDUKATIVNA TRIBINA „BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU“

Tribina „Bezbednost dece na Internetu“ biće održana u utorak, 2. novembra u 18 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Program obuhvata edukaciju roditelja, nastavnika i školske dece.

Na tribini govore edukatori: Emina Beković i Jelena Gligorijević iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na Internetu a moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Tribina (edukacija) se organizuje u saradnji sa Nacionalnim konktakt centrom za bezbednost dece na Internetu koji je u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

ZAJEDNIČKI KONCERT KUD GIK „BANAT-PIONIR“ I MUZIČKE ŠKOLE BALAKIREV IZ MOSKVE

Zajednički koncert Kulturno umetničkog društva GIK „Banat-Pionir“ i muzičke škole M. A. Balakirev iz Moskve biće održan u utorak, 2. novembra u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Koncertni program počinje u 19.30 časova. Cena ulaznice: 250 dinara.
– Koncert se organizuje u okviru obeležavanja četrdesetopetogodišnjice od osnivanja i rada KUD „Pionir“.

O KUD „Pionir“ i gostima iz KUD-a navode sledeće:
KUD „Pionir“ osnovan je 1976. godine u Zrenjaninu sa ciljem da sačuva nasleđe, bude deo tradicije, sačuva običaje, verovanja, pesme i igre našeg podneblja. Od samog početka radi amaterski, a kroz muziku, igru i pesmu razvija i promoviše folklore svih naroda koji žive na našim prostorima, a i šire. Učestvujemo na velikom broju manifestacija, kako revijalnog tako i takmičarskog karaktera, u našem gradu, okolini, širom Evrope, Azije i Latinske Amerike.
Gostujući na festivalima stekli smo veliki broj poznanastava i stvorili prijateljstava sa ljudima svih boja kože, verskih, političkih i drugih opredeljenja.
Saradnja sa našim prijateljima iz Moskve, odnosno muzičkom školom M. A. Balakirev koja organizuje veliki i tradicionalni međunarodni festival muzike i folklora traje već 12 godina. Za to vreme osvojili smo nekoliko nagrada kako u muzičkom, pevačkom i folklornom delu, ocenjivani od eminentnih stručnjaka priznatih u Rusiji….

 

 

IZLOŽBA “TRAGOVI JEDNOG VREMENA – FILMSKI PLAKAT 1945-1970”

U Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 4. novembra otvara se izložba “Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1945-1970”. U okviru postavke predstaviće se oko 50 plakata iz arhive Filmskog centra Srbije koji su nastali četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina XX veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije kao što su: “Skupljači perja”, “Kada budem mrtav i beo”, “Rani radovi”, “Marš na Drinu”, “Kapetan Leši” i mnogi drugi.

– Zrenjaninsku izložbu organizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Kulturnim centrom. Izložba će obići 24 grada Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članicama Mreže kinoprikazivača Srbije.
– Izložba se otvara u 19 časova a publika program otvaranja može da prati uživo i na Fejsbuk strani KCZR- a.

– Postavka će biti otvorena do 17. novembra svakog dana od 8 do 21 sat.

Više o filmskom plakatu i njihovom tadašnjem tehničkom i marketinškom dizajnu pročitajte u tekstu “Filmski plakat i pismenost pažnje” Jovana Čekića na www.kczr.org

 

PETAK, 5. NOVEMBAR

PREMIJERA FILMA „OLIMPIJAC SA BEGEJA“

Premijera filma „Olimpijac sa Begeja“ održaće se u petak, 5. novembra u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Projekcija počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan.
– Film je posvećen jednom od najznačajnijih zrenjaninskih olimpijaca Miloradu Stanulovu. Autor je Stojanka Lekić a filmsku produkciju potpisuje zrenjaninsko udruženje „Pečat“.

 

PROMOCIJA KNjIGE „SLIKE IZ ŽIVOTA KRALjA IDIJOTA“

Promocija zbirke pesama i kratkih priča „Slike iz života kralja idijota“ Ivana Tošina objavljene u izdanju Književne omladine Srbije promovosiće se u Maloj sali Kulturnog centra u subotu, 6. novembra u 19 časova.

 

 

 

 

CEKOM-ovi programi U NOVEMBRU
– Kulturni centar Zrenjanina
– Subota, 6. i nedelja, 7. novembar
CEKOM – Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju u toku novembra u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina realizovaće tri programa:
– Subota, 6. novembar – pozorišna predstava „Indigo“ – 20 časova – Velika sala KCZR – Ulaz slobodan.
– Nedelja, 7. novembar – 16 časova – Izložba (Mali salon – ispred Velike sale KCZR)
– Nedelja, 7. novembar – 17 časova – Performans – Velika sala KCZR – Ulaz slobodan

 

ONLAJN DEČJI PROGRAM
Svake subote u 10 časova

Svake subote u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra održava se dečji onlajn program. Program se organizuje sa osnovnim ciljem sagledavanja velikog broja pitanja i pružanja odgovora kroz niz praktičnih saveta koji su važni za razvoj deteta i pomažu roditeljima u njihovom odrastanju. Radionice su kreativne i edukativne i pored savladavanja niza veština pružaju i saznanja iz raznih oblasti života, komunikacije, istorije grada, zdravlja i opšte kulture.

 

Predviđen raspored održavanja radionica:

SUBOTA, 6. NOVEMBAR

– Poseta Golf klubu „Centar„

SUBOTA, 13. NOVEMBAR

– „Čitanjac sa bibliotekarima“

SUBOTA, 20. NOVEMBAR

– Emotivna inteligencija sa doktorkom Jasminom Jahurom

SUBOTA, 27. NOVEMBAR

– Radionica zrenjaninskog Muzeja

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

 

 

KONCERT NIKOLE VRANjKOVIĆA

Beogradski kantautor Nikola Vranjković, održaće koncert u Zrenjaninu, u subotu, 13. novembra u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, sa početkom u 20 časova. Ovom prilikom Vranjković će sa svojim bendom promovisati aktuelno izdanje –trostruki live album pod nazivom „Biološki minimum“, koji u potpunosti prenosi specifičnu koncertnu atmosferu ovog sastava, kao i sviračku preciznost i ubedljivost na izuzetno visokom nivou u prezentaciji autorske muzike ovog jedinstvenog kompozitora i tekstopisca.

Ulaznice će biti u pretprodaji po ceni od 1.000 dinara na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina i u knjizari “Teatar”. Na dan koncerta u subotu 13. Novembra cena karte iznosiće 1300 dinara.

Link zvanične Fejsbuk strane Nikole Vranjkovića: https://www.facebook.com/pages/Nikola-Vranjkovic/284607988728?ref=hl –

KONCERT – „MIKROKOSMOS VOJVODINE“

Koncert «Mikrokosmos Vojvodine» biće održan u nedelju, 14. novembra sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan. Umetnice iz Novog Sada, dr i dr. um. Agota Vitkai-Kučera, sopran i pijanistkinja mr Jelena Simonović-Kovačević, napravile su projekat da „ožive“ i prikažu umetničko stvaralaštvo kompozitora koji su delovali u Novom Sadu i Vojvodini, ali i kompozitora koji su najreprezentativniji predstavnici pojedinih nacionalnih manjina. One su tim povodom, pripremile koncerte solo pesama koji će biti izvedeni višejezično, tj. na maternjim jezicima kompozitora koji su ih pisali.

Više o programu
Pripremljen je izbor solo pesama kompozitora Isidora Bajića i Josifa Marinkovića, srpske nacionalnosti, Đule Vitkai i Erne Kiralja, mađarske nacionalnosti, Ivana Kovača rusinske nacionalnosti, Rudolfa Bručija, slovenačke nacionalnosti, Pala Abrahama, nemačke nacionalnosti, Dore Pejačević i Krešimira Baranovića, hrvatske nacionalnosti, Mikulaša Šnajder-Trnavskog, slovačke nacionalnosti, Žorža Eneskua, rumunske nacionalnosti i Josifa Šlezingera, jevreja, kompozitora iz Sombora. Kroz kratak narativ o kompozitorima i stilskim odrednicama njihovog stvaralaštva, umetnice bi uvele slušaoce u nesvakidašnji muzički program sastavljen od dela koja je gotovo nemoguće čuti danas na koncertnim podijumima u Srbiji i regionu.

Koncert je od izuzetnog kulturnog značaja jer nije poznato da postoji ovakav integralno zabeležen materijal, a solo pesme predstavljaju simbol bogatstva jedne plodne sredine kakva je Vojvodina i u žanru klasične muzike. Programsku knjižicu je pripremio muzikolog dr Milan Milojković, docent Univerziteta u Novom Sadu, Akademija umetnosti.

 

IZLOŽBA „ZNAMENITI SRBI U SLOVENIJI“

Izložba zrenjaninskog Društva slovenaca „Planika“ – „Znameniti Srbi u Sloveniji“ otvara se u petak, 19. novembra u Malom salonu Kulturnog centra. Na izložbi se predstavljaju naučnici, kulturni poslenici, sportisti i privrednici koji su ostavili trag unutar slovenačkog javnog života i postavili temelje razvoja u društvenim oblastima u kojima su stvarali. Izložba se otvara u 18 časova.

PETAK, 19. NOVEMBAR

GODIŠNjA IZLOŽBA FOTO KLUBA CD13 „ZRENjANINSKA FOTOGRAFSKA SCENA 2021.“

Deveta godišnja izložba Foto-kluba CD13 pod nazivom: „Zrenjaninska fotografska scena 2021.“, biće otvorena u petak, 19. novembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Izložba se organizuje sa namerom da prezentuje radove zrenjaninskih fotografa koji su nastali tokom prethodne dve godine. Iz foto kluba navode da je ovo jedinstvena prilika da se našim sugrađanima prezentuje koliko su bili kreativni, koliko je talentovanih fotografa u našem gradu i koliko se ljubavi i truda ulaže u fotografiju…
– Izložbi prethodi konkurs koji je klub raspisao za članove kao i fotografe i prijatelje fotografije iz Zrenjanina. Tema konkursa je slobodna, učesnici mogu da šalju radove u dve kategorije (kolor i monohromatska fotografija). Konkurs je otvoren do 15. novembra a o pristiglim radovima odlučivaće selektor – Brajan Rašić. Za sve dodatne informacije, o konkursu, možete se obratiti na mejl: photoclubcd13@gmail.com

 

POZORIŠNA DRAMA „U AGONIJI“

Pozorišna drama „u Agoniji“ koja se smatra jednom od najboljih drama Miroslava Krleže biće izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 20. novembra u 20 časova. Oživljavanje radnje i interpretaciju Krležinih likova imaćete priliku da vidite u režiji Ane Đorđević i glumačkom sastavu u kojem igraju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra od 1. novembra, svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena karte: 1000 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata:
023/566-712
063/562783

TRIBINA LIST BEČKEREK – TRIDESET GODINA KASNIJE (1991-2021)

Tribina „List Bečkerek – trideset godina kasnije“ biće održana u utorak, 30. novembra. U okviru programa u 18 časova u Malom salonu Kulturnog centra otvara se izložba naslovnih strana ovog nedeljnika, program će obuhvatiti i dva tribinska panela.

U prvom panelu će govoriti nekadašnji saradnici lista i novinari koji su „insajderski“ upućeni u zrenjaninsko novinarstvo poslednjih nekoliko decenija – Biljana Mandić, Branislav Kostić, Zoran Dedić i Slobodan Pašić a moderator panela je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Drugi panel donosi kulturnoistorijski i sociološki pregled na list „Bečkerek“ sa distance od trideset godina a učesnici ovog panela koji će voditi Goran Lazičić biće: Stanislava Barać, Miroslav Samardžić i Konstantin Grosu. Prvi panel počinje u 18.30 a drugi u 19.30 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

O listu „Bečkerek“
– Priča o novinama Bečkerek povezuje i ukršta medijske,ekonomske i društvene tokove prelomnog vremena u novijoj istoriji Srbije. Izložba i tribina posvećene tom listu tri decenije nakon njegovog izlaženja prilika su ne samo da se javnost podseti na tu stranicu istorije zrenjaninskog novinarstva, već i da se progovori o društvenom kontekstu u kojem je list izlazio i o tome šta su novinarstvo i javna reč predstavljali tada,a kakva je situacija danas. List Bečkerek izlazio je kao privatni nedeljnik u Zrenjaninu od aprila do decembra 1991. godine. Ukupno je objavljeno 36 brojeva a glavni i odgovorni urednik bio je Petar Lazičić.

 

 

LIKOVNI I KNjIŽEVNI KONKURSI KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

KONKURS ZA SAMOSTALNE I GRUPNE IZLOŽBE ZA IZLAGAČKU 2022. GODINU

Kulturni centar Zrenjanina raspisao je konkurs za samostalne i grupne izložbe za izlagačku 2022. godinu. Pravo učešća na konkursu imaju svi likovni, primenjeni i multimedijalni akademski umetnici, grupe i udruženja likovnih umetnika. Konkurs je otvoren do 15. novembra 2021.

Više o konkursnim propozicijama možete pogledati a obrazac za prijavu možete preuzeti na sajtu Kulturnog centra Zrenjanina

Konkurs za izlaganje u izložbenom salonu KCZR-a za 2022. godinu

LIKOVNI KONKURS 30X30

Konkurs je otvoren do 20. novembra 2021. god.
Više o konkursu i konkursna dokumentacija (upitnik) na:

Likovni konkurs “30×30” 2021. “Uspela-neuspela civilizacija”

KNjIŽEVNI KONKURS „SLOBODNA TEMA 2021.“
Kulturni centar Zrenjanina i IP Media 023 u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Zrenjanina po drugi put raspisuju književni konkurs pod nazivom “Slobodna tema 2021.” za neobjavljene pesme i priče. U prilogu pogledajte konkursne propozicije: https://kczr.org/knjizevni-konkurs-slobodna-tema-2021/

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Kovid-19.

Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.