Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, direktorom JP „Putevi Srbije“ Zoranom Drobnjakom, direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Danijelom Bergom i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, obišla je danas započete radove na rehabilitaciji deonice Novi Sad – Zrenjanin, od žabaljske raskrsnice do Zrenjanina.

 

 

Vrednost radova je 761,89 miliona dinara, a kako je rečeno, ova deonica ima izuzetan značaj ne samo za putnički saobraćaj već i za ekonomiju zemlje.

  

-Za nas je važno da se rok ispoštuje, da izvođači ispoštuju posao po kvalitetu, a radovi su važni i zbog toga što 400.000 ljudi gravitira i koristi ovaj put, blizu 8.000 vozila dnevno ovde prolazi i blizu 500 autobusa i kamiona. Drago mi je što smo to započeli, a još će mi biti draže kada to budemo završili – istakla je ministarka Mihajlović.
Ministar privrede Goran Knežević je rekao da je izgradnja infrastrukture od izuzenog značaja jer doprinosi i poboljšanju poslovnog ambijenta, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva privrede.
– Ovaj put jeste od izuzetnog značaja, ne samo lokalno, već i šire jer će omogućiti da naši građani bezbedno i udobno putuju, a sa druge strane, omogućiće razvoj privrede u ovom delu Banata i Bačke jer ćemo omogućiti da investitori lakše i kvalitetnije dođu i investiraju, a isto tako i bolji protok roba i usluga – rekao je on.
Radovi se izvode u okviru projekta rehabilitacije saobraćaja i unapređenja bezbednosti saobraćaja i to su prvi ugovoreni radovi iz komponente Redovnog programa, projektovanje je finansirano iz sredstava Republike Srbije, a radovi se finansiraju iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.
Deonica koja se rehabilituje dužine je 24 kilometra.
Danijel Berg, predsednik EBRD u Srbiji rekao je da je reč o veoma važnom projektu i  putu za celu regiju za šta su ugovor, vredan 100 miliona evra potpisali 2014. godine, a posebno je izrazio zadovoljstvo što su organizovani treninzi za mlade inženjere.
Direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak rekao je da je to preduzeće, zahvaljujući Vladi Srbije i Ministarstvu građevine u Vojvodini uložilo 8 milijardi evra, u delu južnobačkog okruga 2,1 milijardi, a u grad Novi Sad 850 miliona.
Kako je naveo, prema projektu na kolovozu su predviđeni radovi na uklanjanju oštećenog kolovoza u sloju debljine 11 cm u celoj širini kolovoza, sanacija poprečnih pukotina, izrada termostabilne mreže, nosećeg sloja od asfalt-betona i habajućeg sloja.
Pored toga biće izvršena sanacija mostova, osim mosta na Tisi, dok će semaforizovana raskrsnica kod Žablja biti rekonstruisana i transformisana u kružnu čime se želi postići veća protočnost saobraćajnog toka i povećanje bezbednosti saobraćaja.
Rok za završetak radova je 22. mart 2018. godine, odnosno 15 kalendarskih meseci, ali se očekuje da će radovi biti završeni do novembra ove godine.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je ovaj projekat značajnim ne samo za grad Zrenjanin, već i za region. Izrazio je zadovoljstvo što su radovi konačno počeli.
– Zadovoljan sam i što se insistira na kraćim rokovima za završetak radova. Ogroman novac će biti uložen u ovu rehabilitaciju, novu regulaciju žabaljske i aradačke raskrsnice, tako da će put biti i bezbedniji. Saradnja Grada Zrenjanina sa Vladom Republike Srbije na obnovi saobraćajne infrastrukture na tome se ne završava. Obezbeđujemo sredstva za izgradnju mosta preko Begeja i deonice kroz gradnulički atar, na trasi obilaznice oko Zrenjanina, koja nam je jedan od najvećih problema, i siguran sam da ćemo u 2017. godini moći da se pohvalimo nastavkom izgradnje obilaznice. Sa “Putevima Srbije” je ugovorena gradnja dve kružne raskrsnice, što su takođe dobre vesti za Zrenjanin – kazao je gradonačelnik nakon današnjeg obilaska radova kod žabaljske raskrsnice.
Izvor: zrenjanin.rs