Zrenjanin- Manifestacija „Banatske vredne ruke“ održaće se u subotu, 17. juna, na Trgu slobode sa početkom u 15 časova. Ručnim radovima, slatkišima i slanim specijalitetima predstaviće se 39 udruženja i aktiva žena,  29 sa teritorije grada Zrenjanina i 10 iz Banata (Sečanj, Žitište, Bečej, Nova Crnja, Kikinda, Opovo).

Pripremljen je  bogat revijalni program u kome će nastupati brojna kulturno-umetnička društva, tamburaški orkestri, kao i pevačke grupe, a predviđena je i prodajna izložba suvenira.

Turistička organizacija grada Zrenjanina u okviru svojih aktivnosti na unapredjenju kvaliteta i obogaćivanju sadržaja turističke ponude grada Zrenjanina, u cilju očuvanja, negovanja, podsticanja, popularizacije i promovisanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva, organizuje manifestaciju izvornih vrednosti „BANATSKE VREDNE RUKE“ revijalnog i takmičarskog karaktera koja se  odvija  u više disciplina.

 

 

Discipline u kojima će se takmičiti su:

  • Tradicionalna jela
  • Trdaicionalno jel – ukiselo tj. kvasno testo
  • Ručni radovi sa temom „Tradicija kao inspiracija“
  • Ručni radovi -pojedinalno
  • Ukupan nastup

Proglašenje pobednika zakazano je za 19 časova.

 

Organizatori manifestacije su Grad Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanina, a prijatelj manifestacije je kompanija Gomex.

Manifestacija „Banatske vredne ruke“ je osnovana 2000. godine sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja tradicionalnog stvaralaštva. Manifestacija je bila takmičarskog karaktera prvih 10-tak godina, kada su pobednici zrenjaninske manifestacije ostvarivali pravo nastupa na manifestaciji „Zlatne ruke Srbije“ i tamo osvajali brojne nagrade i priznanja. Poslednjih godina „Banatske vredne ruke“ su bile revijalnog karaktera. Grad Zrenjanin je prepoznao značaj ove manifestacije i u svrhu obogaćivanja turističke ponude kroz predstavljanje narodnog stvaralaštva, odlučio da vrati takmičarski karakter manifestaciji, kao i da je proširi na ceo Banat, pozivajući goste iz regije Banata.