Zrenjanin- S ciljem očuvanja tradicije i podsticanja etno-stvaralaštva sa prostora regije Banata, po osamnaesti put, u Zrenjaninu je održana manifestacija „Banatske vredne ruke“. Generalni pokrovitelj događaja bila je kompanija GOMEX. Jedan od strateških ciljeva naše kompanije upravo je i očuvanje etno nasleđa u Vojvodini, na teritoriji na kojoj poslujemo. „Banatske vredne ruke“ su bile dobra prilika da se Zrenjanincima i gostima na jednom mestu prikažu najzanimljiviji elementi baštine svih naroda Banata. Ovo je bila prilika da se Banat okupi na jednom mestu.

Učešće je prijavilo 39 aktiva žena i udruženja – 29 sa teritorije grada Zrenjanina i 10 sa teritorije Banata, iz Sečnja, Žitišta, Novog Bečeja, Nove Crnje, Kikinde i Opova. Posetiocima su predstavljene rukotvorine domaće radinosti, predmeti starih zanata, gastronomski specijalitete podneblja, uz zvuke tradicionalnih instrumenata i muzičare u narodnim nošnjama. „Banatske vredne ruke“ uz podršku kompanije GOMEX poslale su poruku o značaju tradicije stvaralaštva.

 

Učesnici su se takmičili u 5 kategorija: tradicionalna jela, tradicionalno jelo – ukiselo tj. kvasno testo, ručni radovi sa temom „Tradicija kao inspiracija“, ručni radovi – pojedinačno i ukupan nastup. Dva žirija koja su to ocenjivala imala su i te kako izazovan posao. Priznanja su ponela mnoga udruženja i aktivi žena, jer je u svakoj kategoriji bilo po 6 nagrada. Najbolje tradicionalno jelo spremili su u Beloj Crkvi, a najbolje ručne radove pojedinačno imalo je udruženje „Banatski klas“ iz Zrenjanina. Najbolji ručni radovi sa temom „Tradicija kao inspiracija“ uradilo je Udruženje žena iz Aradca „Ruža“. Nagradu za najbolji kompletan utisak ponelo je Udruženje žena „Dositej“ iz Zrenjanina. Najbolja kvasna testa umesile su žene iz zrenjaninskog Udruženja „Gradnulički biseri“. Ovo udruženje je dobilo i specijalno priznanje za dugogodišnje učešće na manifestaciji „Banatske vredne ruke“.

Tokom manifestacije učesnici i posetioci mogli su da uživaju i u bogatom kulturno umetničkom programu.