U Zrenjaninu je danas otvorenen prvi  snuker klub „Zruker“ za sve ljubitelje  bilijara. Svečanom otvaranju kluba, na Gradskom bazenu, prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura,  predsednik Snuker saveza Srbije Vladimir Kolaković, kao i državni prvak u snukeru Jovan Todorović.

U  Srbiji postoji deset snuker klubova, od čega su dva najveća u Novom Sadu i Beogradu, dok je zrenjaninski „Zruker“  drugi klub u Vojvodini.

„Zrenjanin  je poznat po raznovrsnosti sportskih grana, po masovnosti u različitim sportskim granama, a naravno, ovo je doprinos da se ispromoviše jedna nova, popularna sportska grana i nama je izuzetno drago da sada, kada smo u godini kada slavimo titulu Evropski grad sporta, možemo još jedan interesantan sport ponuditi našim sugrađanima. Mislim da ovde do izražaja dolazi i entuzijazam naših ljudi sa lokala, ali i dobra saradnja koju Grad ima sa nacionalnim granskim savezima. Ovo je nova saradnja sa Snuker savezom Srbije i nadam se da će biti plodotvorna i dobra za nas sve, kako za Grad, tako i za sugrađane. Naravno, tu smo kao Grad da pomognemo sve u nastojanju da ovaj klub dosegne i određene takmičarske rezultate – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura na svečanom otvaranju Sportskog udruženja „Zruker“.

 

„Snuker se može igrati u komercijalnim klubovima ili ovakvim, takmičarskim. U svakom gradu sigurno postoji dvadesetak ljubitelja snukera kojima je dovoljan ovakav prostor i jedan sto, a ono što je u interesu našeg Saveza jeste da se osnuje takmičarski klub. Zrenjanin je prototip onoga što mi želimo, a Savez će takvim klubovima dati opremu kako bi sa malim troškovima startovali sa svojim radom – rekao je predsednik Snuker saveza Srbije Vladimir Kolakovići izazio je zadovoljstvo što je klub osnovan u njegovom rodnom gradu.

„Grad Zrenjanin je kulturan i fin grad, a snuker je kulturan sport, tako da su čelnici ovog grada, gradonačelnik Simo Salapura i njegovi saradnici, to prepoznali i pomogli nam. Naš cilj jeste da promovišemo sport i da animiramo decu da dođu i treniraju ova divan sport – rekao je Milan Jokić ispred udruženja „Zruker“.

 

PRAVILA IGRE SNUKER: 

Snuker je bilijarska igra i igra se na stolu s razmerom 12 puta 6 stopa (približno 366 cm puta 183 cm).

Sto ima šest rupa — po jednu na svakom uglu i još dve na sredini dužnih strana. Igra se bilijarskim štapom, jednom belom (tzv. udarnom kuglom), 15 crvenih i šest šarenih (žuta, zelena, smeđa, plava, ružičasta i crna) kugli, koje se nazivaju još i ciljne kugle.

Svaka crvena kugla vrijedi jedan poen, a vrijednost obojenih iznosi (redom): žuta = dva poena, zelena = tri, smeđa = četiri, plava = pet, ružičasta = šest i crna = sedam.[3] Onaj igrač (ili tim) koji osvoji najviše poena u jednom segmentu partije (meča), a koji se naziva frejm (engl. frame = runda, tura), osvaja taj frejm.

Partiju dobija igrač koji osvoji unapred određeni broj frejmova.

Većina amaterskih dvoboja igra se na mali broj frejmova, dok profesionalci na najjačim turnirima igraju i do više desetaka frejmova.