Zrenjanin- Od početka prošle nedelje vrši se dopunjavanje Jezera 1 kod Žitoprodukta prečišćenom vodom, čime je započeta prva ovogodišnja zamena vode u gradskim jezerima koji pripadaju sistemu „Begejska petlja“.

Jezero 1 je od leta prošle godine nižeg nivoaiz razloga što je, posle 30 godina u funkciji, popustila zaptivna moć tablastih zatvaračakoji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej i obrnuto, iz Begeja u jezero, pa nisu postojale mogućnosti da se prečišćena voda u jezeru zadržina željenom nivou.

Zamenom zatvarača koja je završena početkom prošlog meseca, za koju je grad Zrenjanin izdvojio 4,5 miliona dinara, otklonjeni su pomenuti problemi, a završetkom bistrenja vode u taložnicima primarnog prečišćivača vode, počelo je, preko filtera prečišćivača, i dopunjavanje Jezera 1vodom projektovanog kvaliteta.
Dok je trajao proces bistrenja vode izvršeno je podvodno košenje trave u pomenutom jezeru i uklanjanje iste sa površine vode. Počelo je i košenje trave sa obala i Jezera 1 i Jezera 3 u centru grada. Obe aktivnosti nastaviće se u i narednim danima.

 

Prečišćavanje vode u Jezeru 1 vrši se radnim danima u dve smene, dnevno se nivo vode u jezeru podiže za 10 centimetara, i planirano je da se ono završi u naredne dve nedelje.

Poslednje nedelje prečišćavanja vode u Jezeru 1 krenuće se sa spuštanjem nivoa vode u Jezeru 3, odakle će se voda usmeravati na prečišćivač i služiće kao sirova voda za dopunu Jezera 1. Odmah po završetku prečišćavanja vode u Jezeru 1, započeće i prečišćavanje vode u Jezeru 3.

Upuštanjem prečišćene vode postiže se druga klasa kvaliteta vode u jezerima koja je predviđena Zakonom o vodama.

-Svakodnevno se u našoj laboratoriji, koja se nalazi u okviru primarnog prečišćivača, vrši kontrola vode i to pre ulaska u prečišćivač, nakon svake faze prečišćavanja i pre puštanja u jezero. Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi koji zagađuju jezera-istakao je Siniša Gajin, dipl. inž. rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.