Zrenjanin- Da bi otklonili sve nedoumice sugrađana i sprečili zloupotrebu informacija oko prisustva prečišćene vode iz postrojenja za prečišćavanje vode u gradskoj vodovodnoj mreži, JKP „Vodovod i kanalizacija“ obaveštava javnost o sledećem:
Iako je od strane investitora, na dan početka testiranja opreme postrojenja za prečišćavanje vode, najavljeno da će prečišćena voda iz postrojenja biti odmah puštena u gradsku vodovodnu mrežu, to nije učinjeno.

Odluka Ivana Devića, direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin je da će se voda sa prečišćivača pustiti u gradsku vodovodnu mrežu onog momenta kada rezultati provere kvaliteta vode potvrde da prečišćena voda ispunjava sve tražene parametre koje propisuje pravilnik o kvalitetu vode Republike Srbije.
Da li će to biti za nekoliko dana ili nedelja zavisi od investitora, odnosno od rezultata analiza kvaliteta vode. Prema najavi investitora oni će traženi kvalitet vode postići u narednih nekoliko dana i tek tada će prečišćena voda biti puštena u gradsku vodovodnu mrežu, a o čemu će javnost biti obaveštena.
Do tada se prečišćena voda neće puštati u gradsku vodovodnu mrežu, već će jedan deo nastaviti da kruži u okviru sistema postrojenja, a drugi deo će se ispuštati u kanalizacionu mrežu.

-Kao što je i ranije najavljeno u početku će učešće prečišćene vode u gradskoj vodovodnoj mreži biti oko 30 procenata. Taj udeo vode će se vrlo brzo povećavati u korist prečišćene vode, a kada postrojenje bude radilo punim kapacitetom i kada se dostigne 100 procenata prisustva vode u mreži, biće izvršena i ugovorom definisana merenja kvaliteta vode. Kada potvrdu, da su svi parametri ispunjeni, da Zavod za javno zdravlje Zrenjanina, tek tada možemo očekivati da nadležna inspekcija, koja je zabranila za piće vodu iz gradskog vodovoda, istu zabranu ukloni. Dakle, i po puštanju prečišćene vode u sistem, voda iz gradskog vodovoda, i pored stalne kontrole njenog kvaliteta, neće biti dozvoljena za piće sve do momenta dok nadležna inspekcija ne ukine zabranu. Poboljšanje kvaliteta vode u mreži, koje je vidno, nije rezultat rada postrojenja, nego određenih zahvata koje je vršilo naše preduzeće na izvorištima odakle se vodom snabdeva grad- istakao je Siniša Gajin, dipl.inž., rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.