Zrenjanin- Savremena galerija Zrenjanin organizuje 38. susret AKVARELISTA od 29. juna do 03. jula u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će se okupiti četvoro umetnika Lidija Delić, Goran Despotovski, Milorad Mladenović, Olivera Parlić i umetnička grupa diSTRUKTURA. Budući da monodisciplinarnost zna da ograničava, umetnici će kombinovati ovu tehniku ili neke njene osobine sa medijima koji su zastupljeni u njihovom radu. Takođe, pozvani umetnici će kroz svoj rad razmatrati kao temu vodu ali i sam medij akvarela.

 

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 11. septembra u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u 19 h.

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.

 

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se osamdesetih godina 20. veka stavio akcenat na akvarelističke sazive, kao najpristupačnije i umetnicima i organizatorima. Pitanje koje se već neko vreme proteže kroz susrete akvarelista jeste koja može biti uloga akvarela i kakva je njegova sposobnost da omogući izražavanja u savremenom vizuelnom stvaralaštvu. Baš zbog toga ovi susreti već nekoliko godina ne okupljaju akvareliste već umetnike kojima se pruža širok izbor od stvaranja čistog akvarela do interpretiranja svojih razmišljanja o akvarelu kroz druge medije. Umetnici svoje ideje ne realizuju u akvarelu sa ciljem postizanja izvesne virtuoznosti već koriste osobenosti ove tehnike kao što su transparentnost, prolaznost, ali i iskrenost da izraze i istaknu suštinske probleme u društvu, kao i lične ispovesti. Različiti pristupi ovoj tehnici, ali nikako ne i jedini, pružaju uvid u njene mogućnosti

Susreti akvarelista koji se u Ečki održavaju ove godine 38. put omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci akvarela danas ima skoro 900 radova.