CRVENI METEREOLOŠKI ALARM ZA USEVE

Politika- Zbog suše, crveni meteorološki alarm za useve u srednjem Banatu odavno je upaljen, a vremenska prognoza za narednih desetak dana ne obećava ništa bolju situaciju.

 

U razgovoru sa ratarima i poljoprivrednicima na našem područjusaznali smo da sa sa strepnjom i nadom gledaju u nebo, dok poljoprivredni stručnjaci veoma su oprezni u izjavama, s tim što se svi slažu da bez skorih padavina dobro biti neće, jer je na banatske njive palo znatno manje od prosečne količine padavina za ovo doba godine. Deficit vlage, u stvari, prisutan je u Banatu, od početka ove 2017.
Očigledno je da klima dobija sasvim druge razmere i da je apsolutno neopgohodno da država pomogne poljoprivrednicima koliko je u mogućnosti, subvencijama ili niskokamatnim kreditima, da bi svako mogao da ima šansu za dobrim sistemom za navodnjavanjem.

Ratari su nam takođe nagasili da gde je bilo padavina i gde je agrotehnika poštovana, manji su problemi, ali ima i parcela gde je stanje krajnje ozbiljno, kažu poljoprivrednici, koji godinama prate stanje useva u srednjem Banatu.
Ovo je, što se tiče vlage i temperature, kritična faza za sve useve. Kukuruz završava oplodnju i to je dobro prošlo, a kako će se završiti faza nalivanja zrna, velika je nepoznanica. I ostali usevi su u osetljivoj fazi, i suncokret završava oplodnju, a njegovi zahtevi u pogledu vlage su skromniji i možda progura ovu kritičnu fazu, napominju ratari, uz opasku da pesimističke prognoze u ovom trenutku izgledaju mnogo bliže realnosti.

Povodom novog zakona kojim bi stranci mogli da postanu vlasnici zemljišta u Srbiji, želimo da se oglasimo i da kažemo da smo apsolutno protiv takvog zakona. Potrebno je dati vremena našim građanima, seljacima, ratarima, stočarima i poljoprivrednicima, da stanu na svoje noge uz pomoć države i da u bitku, ako već mora da dođe do nje, uđu barem minimalno ravnopravno-istakao je Srđan Blagojević, predsednik gradskog odbora Srpske demokratske stranke u Zrenjaninu.

Povezani članci

1 Comment

  1. Душан

    Благојевић је начео праву тему. Уместо што гледамо у небо и певамо додолске песме, требало би да улажемо у заливне системе. Колико је (не)искоришћен ДТД канал. Воде колико хоћеш, али наша власт незаинтересована да озбиљно покрене пољопривредну производњу. Уместо тога уносније им је да довлаче стране „инвеститоре“, плаћајући их папрено, уз узимање провизија. У ствари, реч је о организованој пљачки народа и државе, која, ако се настави овим темпом, мора довести до велике пропасти и трагедије

    Reply

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap