Politika- Zbog suše, crveni meteorološki alarm za useve u srednjem Banatu odavno je upaljen, a vremenska prognoza za narednih desetak dana ne obećava ništa bolju situaciju.

 

U razgovoru sa ratarima i poljoprivrednicima na našem područjusaznali smo da sa sa strepnjom i nadom gledaju u nebo, dok poljoprivredni stručnjaci veoma su oprezni u izjavama, s tim što se svi slažu da bez skorih padavina dobro biti neće, jer je na banatske njive palo znatno manje od prosečne količine padavina za ovo doba godine. Deficit vlage, u stvari, prisutan je u Banatu, od početka ove 2017.
Očigledno je da klima dobija sasvim druge razmere i da je apsolutno neopgohodno da država pomogne poljoprivrednicima koliko je u mogućnosti, subvencijama ili niskokamatnim kreditima, da bi svako mogao da ima šansu za dobrim sistemom za navodnjavanjem.

Ratari su nam takođe nagasili da gde je bilo padavina i gde je agrotehnika poštovana, manji su problemi, ali ima i parcela gde je stanje krajnje ozbiljno, kažu poljoprivrednici, koji godinama prate stanje useva u srednjem Banatu.
Ovo je, što se tiče vlage i temperature, kritična faza za sve useve. Kukuruz završava oplodnju i to je dobro prošlo, a kako će se završiti faza nalivanja zrna, velika je nepoznanica. I ostali usevi su u osetljivoj fazi, i suncokret završava oplodnju, a njegovi zahtevi u pogledu vlage su skromniji i možda progura ovu kritičnu fazu, napominju ratari, uz opasku da pesimističke prognoze u ovom trenutku izgledaju mnogo bliže realnosti.

Povodom novog zakona kojim bi stranci mogli da postanu vlasnici zemljišta u Srbiji, želimo da se oglasimo i da kažemo da smo apsolutno protiv takvog zakona. Potrebno je dati vremena našim građanima, seljacima, ratarima, stočarima i poljoprivrednicima, da stanu na svoje noge uz pomoć države i da u bitku, ako već mora da dođe do nje, uđu barem minimalno ravnopravno-istakao je Srđan Blagojević, predsednik gradskog odbora Srpske demokratske stranke u Zrenjaninu.