Zrenjanin- U sali Gradskog veća u Zrenjaninu danas je  održan hitan sastanak u vezi sa stanjem u oblasti prevencije i sprečavanje nasilja na teritoriji grada Zrenjanina, a povodom skorašnjih teških i surovih slučajeva nasilja u porodici sa smrtnim ishodom.

 

1. juna na snagu je stupio novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu, ali i da ojača ugrožene.

Ljuba Travica koja je predsedavala ovim sastankom istakla je da su sve odredbe tog zakona primenjivane  u gradu Zrenjaninu i pre stupanja na snagu.

-Od predstavnika Policije danas se moglo čuti da su u nekim stvarima možda više opterećeni nego što su to sudovi i tužilaštvo ili Centar za socijalni rad i ostali u celom tom lancu odgovornosti. Ovaj zakon, kao i bilo koji drugi, tek kada počne da se primenjuje može da pokaže prisutne nedostatke i svakako će se raditi na njihovom otklanjanju. Ono što se u ovom trenutku čini kao dobar potez jeste da je Vlada Republike Srbije odmah reagovala nakon ovih nesrećnih slučajeva i preduzimaju se hitne mere kako bi se slične situacije sprečile. Sigurna sam da u Zrenjaninu svako radi svoj posao u toj oblasti i sa dodatnim naporom i trudom i da su oni na raspolaganju žrtvama porodičnog nasilja 24 časa- istakla je zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica.

 

Sastanku Radne grupe grada Zrenjanina za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave – pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević, gradskog Saveta za bezbednost, Policijske uprave Zrenjanin, Centra za socijalni rad, Opšte bolnice “Đorđe Joanović”, javnog tužilaštva, Ženske odborničke mreže i nevladinog sektora.