Zrenjanin- Na području Policijske uprave u Zrenjaninu proteklog vikenda dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, od toga, pet sa povređenim licima i tri sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je teže povređeno, a jedanaest lica je zadobilo lake telesne povrede. Pričinjena materijalna šteta se procenjuje na oko 1.010.000,00 dinara.

Saobraćajne nezgode su se dogodile zbog: neprilagođene brzine kretanja vozilom i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola – dve, neprilagođene brzine kretanja vozilom – četiri, neustupanja prvenstva prolaza – jedna i neustupanja prvenstva prolaza i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola – jedna.

Zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja, zahtevi za pokretanje prekršajnog postupaka su podneti protiv 28 učesnika u saobraćaju i izdato je 85 prekršajnih naloga. Istovremeno, iz saobraćaja je isključeno 26 vozača, od toga, 1 vozač zbog upravljanja vozilom pre sticanja prava na upravljanje, 2 vozača zbog upravljanja vozilom u vreme isteka važnosti vozačke dozvole i 23 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, od kojih je 6 vozača zadržano u trajanju od 12 časova, jer je izmerena količina alkohola u organizmu prelazila granicu od 1,20 mg/ml alkohola u organizmu. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 6 vozila, od toga, 4 vozila zbog tehničke neispravnosti, 1 vozilo zbog isteka važnosti registracione nalepnice i 1 vozilo zbog toga što nije upisano u jedinstveni registar vozila.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, a pripadnici saobraćajne policije će pojačati kontrolu vozača i vozila, s tim da će posebnu pažnju usmeriti na kontrolu i sankcionisanje vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i vozača koji nepoštuju ograničenje brzine kretanja. Takođe, u narednom periodu pojačaće se kontrola vozača dvotočkaša, odnosno vozača motocikala, mopeda i bicikala, s tim da će posebna pažnja biti usmerena na kontrolu i sankcionisanje vozača koji upravljaju ovom vrstom vozila pod dejstvom alkohola i bez odgovarajuće kategorije.