Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 1. septembra, sa početkom u 16 časova održaće se Međunarodni susret učesnika festivala folklora „Lala“, u izložbenom salonu Kulturnog centra u 19 časova  biće otvorena izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a pod nazivom „MALI FORMAT ULUPUDS-a“.  1.  i 2. septembra po šesti put održaće se  festival alternativnog zvuka „Zrenjanin zove“ .

Festival alternativnog zvuka „Zrenjanin zove“ šesti put se održava u Kulturnom centru Zrenjanina u petak, prvog i subotu, drugog septembra. U petak, prvog septembra na letnjoj sceni – Amfiteatru Kulturnog centra nastupiće bendovi – Zemljotres, Mist i Šišarke a u subotu, drugog septembra na istom mestu – Pitchwais, Overdrive, Empathy soul project i Straight Mickey And The Boyz. Nastupi počinju u 21 sat.
„Zrenjanin zove“ je projekat – manifestacija nastao/la 2012. godine kada su zrenjaninski muzičari održali zajedničku svirku u čast rano preminulog basiste Saše Šipčića Šipke. Tada je napravljena i retrospektiva zrenjaninske rok scene 90-tih. Angažovanjem gitariste Slobodana Popovića i nekadašnjeg rok pevača Igora Lukovića, a uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina, počinje se sa organizacijom festivala pod nazivom «Zrenjanin zove».

Rok nastupi nastavili su se koncertom Regrutacija koji je regrutovao sve značajne mlade bendove iz grada. Jedna od manifestacija – predstavljala je svojevrsni omaž nekim od najupečatljivijih pop rok grupa i muzičara koji su ostavili značajan trag na zrenjaninskoj i vojvođanskoj sceni. Četvrto okupljanje zrenjaninske alternativne scene organizovana je pod sloganom «Uspavani grad – budi se sad». Prošlogodišnji nastupi objedili su rokenrol zvuk i predstavili muzičke aktuelnosti u oblasti rokenrola. Festival prvenstveno okuplja zrenjaninske alternativne bendove.
Zrenjanin je oduvek bio grad rock and roll-a, žive svirke i znao je da prepozna dobru muzičku priču. Mnogi muzički kritičari navode da je, trenutno, kriza autorske muzike ali, ovaj festival to opovrgava jer nudi dobar muzički zvuk i autorsko delo.

Pokrovitelji festivala su   Grad Zrenjanin,  Kompanija Gomex d.o.o i  Kompanija Dijamant AD,  organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanina, a prijatelji festivala su KulturKick Creative productions.

Satnica nastupa:
1. dan
22:00 – 22:45 – Zemljotres
23:00 – 23:45 – Mist
00:00 – 01:15 – Šišarke
2. dan
21:30 – 22:20 – Pitchwais
22:30 – 23:20 – Overdrive
23:30 – 00:20 – Empathy Soul Project
00:30 – 01:30 – Straight Mickey And The Boyz

 

 U petak, 1. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina održaće se Međunarodni susret učesnika festivala folklora „Lala“. Domaćini i organizatori programa su Udruženje žena – „Dositej“, KUD „Pionir“ i Kulturni centar Zrenjanina. U okviru programa u malom salonu i u kafeu Kulturnog centra biće otvorena izložba radova žena iz udruženja, predstaviće se njihove aktivnosti, održati modna revija i izvesti muzički program uz podršku igračke grupe KUD „Pionir“. Program počinje u 16 časova.
UDRUŽENjE ŽENA „DOSITEJ“

Udruženje žena „Dositej“ osnovano je 2009. godine sa ciljem očuvanja kulturno-umetničkog stvaralaštva, očuvanja kulturne baštine i bavljenja humanitarnim radom. Udruženje ima dvadesetak članica. U okviru umetničkog stvaralaštva, članice su se istakle u slikanju na svili i satenu, tradicionalnom vezu sa srmom, u slikarskim tehnikama – grafika, akvarel i pastel, umetničkom vezu Miroslavljevog jevanđelja, rezbarenju nojevih i guščijih jaja i poentlasu. Članice su učestvovale na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima i osvojile oko četrdesetak nagrada. U okviru humanitarnog rada, sakupljale su novac od donatora i ličnih sredstava i kupile aparat za otkrivanje karcinoma kože i donirale ga zrenjaninskoj bolnici Dr Đorđe Joanović. Sa KUD „Pionir“ učestvovale su kako prošle tako i ove godine, na izložbi u Rusiji i Belorusiji.

KUD „PIONIR“

KUD „Pionir“ je najstarije i trenutno najaktivnije kulturno-umetničko društvo u gradu. Učesnik je i domaćin velikog broja kako domaćih tako i međunarodnih festivala. Godišnje ima od 70 do 90 nastupa, učestvuje na velikom broju smotri, organizuje tradicionalne koncerte i nastupa na skoro svim gradskim manifestacijama. Svojim nastupom prezentuje narodno stvaralaštvo kroz pesmu, igru, muziku i etnografske detalje.

 

Izložba Mali format 2017.  ULUPUDS-a otvara se u petak, 1. septembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. Ova izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a je tradicionalna, 2017. je jedanaesta godina postojanja, od 2007. godine, održavala se pod nazivom „Radovi malog formata“, a od prošle je naziv izmenjen u „MALI FORMAT ULUPUDS-a“.

Izložba je putujuća i svake godine obiđe veliki broj galerija, muzeja i institucija širom Srbije. Posle starta u Galeriji CZK „Masuka“ u Velikoj Plani, izložba će biti predstavljena u galerijama i kulturnim centrima u Požarevcu, Ivanjici, Zrenjaninu, Čačku, Kruševcu, Aleksincu, a u decembru će se završiti u Galeriji Singidunum u Beogradu.

Organizator prošlogodišnje i sadašnje izložbe je mr Milomirka Petrović Đokić, predsednica Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. Na Konkurs se i ove godine odazvao izuzetno veliki broj umetnika, a za izložbu su odabrani radovi 81 učesnika, članova svih sekcija ULUPUDS-a. U tehničkom smislu, postavka je raznovrsna i obuhvata akvarel, akril, ulje na platnu, kartonu, dasci, kaligrafiju, mozaik, kolaž, digitalni i klasičan crtež, digitalne grafike, keramiku, ilustraciju, fotografiju, kombinovanu tehniku… dok su teme raznovrsne i mnogobrojne…

Autorka teksta kataloga Zorica Đermanov, istoričarka umetnosti, Kustos Galerije „Singidunum“, kaže: „Svaka nova izložbena godina Slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a se kreativno dopunjuje gostujućim članovima ovog Udruženja. Nove ideje, različite slikarske tehnike, pokrenule su sve aktivne umetnike da nam pruže opuštajuću i nadahnutu slikarsku celinu. Tradicija ove izložbe je da afirmiše mnogobrojne, maštovite stvaraoce da zanatskom sigurnošću, odabirom tema (sintezom figuralnog, apstraktnog, emotivnog) bude izazov i želja da se slikarsko platno, grafički papir pretoči u bogatu umetničku sadržinu. Razlog postojanja ove izložbe je i da podstakne, da da podstrek mladim umetnicima koji bi trebalo da očuvaju notu originalnosti, kao i razlog postojanja ove » smotre » umetničke aktivnosti. Odbor Slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a već duži period postavku, prezentaciju radova predstavlja u više gradova Srbije te je tako zamišlljeno da svaki rad zavredi pažnju i interesovanje nas posmatrača, a za kreativne nov izazov.“