Zrenjanin- Hram Uspenja Presvete Bogorodice i Grad Zrenjanin danas obeležavaju slavu Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina.

Svetom Liturgijom jutros je u Hramu Presvete Bogorodice svečano obeležen praznik, ovogodišnji kumovi slave bili su Slavko i Merima Belić.

Otac Pravoslavne crkve u Zrenjaninu Radivoj Nađalin istakao je da je svake godine obeležavanje slave sve lepše i ugodnije i poželeo svim vernicima srećnu slavu.

-Moramo da budemo zajedno  kako bismo nosili ovo breme koje danas imamo. Želim da u svakom srcu bude radosti kao što je danas u srcima sveštenika, jer se radujemo kada vidimo ovako veliki broj vernika-rekao je Nađalin.

 

Otac  Radivoj zahvalio se ovogodišnjim kumovima  Slavku i Merimi Belić u ime svih sveštenika, odbora Srpske Pravoslavne crkve, hrama Uspenja Presvete Bogorodice na svim darovima i podršci koju su pružili protekle godine.

-Zahvaljujem se kumovima porodici Belić  koji su se uključili u veliku porodicu, crkvu, koji su mnogo pomogli i brinuli o nama, jer nije lako biti kum. Kum ne znači  samo prineti žito i kolač, već kum znači brinuti duhovno cele godine o Svetom hramu, a oni su to činili i uvek nam bili pri ruci-rekao je Nađalin.

Obeležavanje Gradske slave počeće danas u 17.50 časova Svečanom litijom koja će krenuti iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u Svetosavskoj ulici, potom Ulicom kralja Aleksandra stiže do Trga slobode, gde će se obaviti čitanje Svetog Jevanđelja. U povratku litija će se kretati Gimnazijskom ulicom, ponovo do hrama u Svetosavskoj ulici.

Litiju će predvoditi Njegovo preosveštenstvo episkop banatski gospodin Nikanor, crkveni verodostojnici i čelnici Grada Zrenjanina, na čelu s gradonačelnikom, Čedomirom Janjićem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem.