Zrenjanin- U petak, 18. avgusta 2017. godine u 12 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba pod nazivom “Kutija sećanja – Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora”. U pitanju je izložba Gradskog muzeja iz Sombora čija je autorka viši kustos-istoričar Milka Ljuboja. Izložba je organizovana u saradnji Narodnog muzeja Zrenjanin, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog muzeja Sombor. Povod za gostovanje ove izložbe je obeležavanje 76. godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja i negovanje sećanja na Holokaust.

 

Porodica Drelih potiče iz Sombora u kome je živela svakodnevni život poput svih drugih građana. Međutim, imala je tužnu sudbinu da bude deportovana u Aušvic tokom Drugog svetskog rata. Kroz mnogobrojne fotografije i arhivska dokumenta, prikazana je priča o ovoj porodici i njihovom životu pre deportacije. Magda Drelih, jedna od dvoje članova porodice  koji su preživeli logor smrti, kraj rata je dočekala u Revensbriku, a potom se vratila u Sombor. Tada je u podrumu svoje porodične kuće, koja je već imala nove stanare, zatekla kutiju sa fotografijama svoje porodice. Magdina ćerka Mihail Livija Tulpan je posle majčine smrti detaljnije imala priliku da kroz te fotografije upozna svoju porodicu, i ustupi ih za potrebe ove izložbe. Od oko 300 fotografija porodice Drelih, za potrebe izložbe izdvojeno je stotinak. One pričaju priču o životu ove porodice, koju je deportacija zauvek promenila.

 

Jevreji su kako u Somboru, tako i u drugim gradovima znatno uticali na društvenu, kulturnu i obrazovnu klimu, bili aktivni u javnom životu tih gradova, a danas su tragovi toga retki i slabo vidljivi. Izložba „Kutija sećanja” koju priređuje Gradski muzej Sombor je način da se kroz fotografije jedne obične, a u isto vreme i potpuno posebne somborske porodice progovori o XX veku na ovim prostorima i o Holokaustu.

 

Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti. Izložba će biti dostupna publici do sredine septembra 2017. godine.