Zrenjanin- „Metal Progres Zrenjanin“ fest biće održan u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 19. avgusta, sa početkom u 21 sat. Nastupaju hevi metal bendovi: Onkt, Desolation, Mist i Counter Ignition. Cena ulaznice je 150 dinara.

Ideja je da se kroz seriju mini festivala, sa odrednicom „progres“, čuvena zrenjaninska rok scena raščlani po žanrovima i detaljnije prikaže dokle seže autorski rad nezavisnih umetnika i muzičara, grada Zrenjanina. Kako je veliki broj naših sugrađana, muzičara, zr poštanski broj zamenio nekim inostranim, ali strast prema muzici ne, namera je da svaki od ovih mini festivala bude internacionalnog karaktera. U praksi to znači da je namera da redovni učesnici budu bendovi koje naši sugrađani u inostranstvu, imaju, tamo negde, gde su našli ono što nam je u Zrenjaninu već 30 godina uskraćeno.

Počećemo, ovog leta, sa heavy metal-om, kao jednim od podžanrova rok muzike koji je uvek imao veliki broj sledbenika i praktikanata u Zrenjaninu.

Za ovogodišnji “ Metal Progres Zrenjanin“ fest dogovoreni su nastupi bendova: Mist, Desolation i Onkt.

Onkt je holandski đent metal bend, nastao 2007. u Alkmaaru, Severna Holandija. Iza sebe imaju 2 albuma, nebrojeno svirki po zemljama beneluksa i trenutno su jedni od top10 holandskih metal bendova, Holandska metal scena je jedna od najaktivnijih u Evropi i svakako jedna od najprogresivnijih. Sam izraz benda, koji se formuliše nazivom „đent“ predstavlja aktuelnu svetsku avangardu unutar žanra i nastup Onkt-a u Zrenjaninu će biti jedno od prvih predstavljanja đent-a uživo u Srbiji.

Pevač Onkt-a je rodom zrenjaninac i po njegovim rečima, ovaj nastup će za njega značiti, potvrdu smislenosti i uspešnosti desetogodišnjeg rada, kako benda tako i njega samog, kao jednih od pionira novog načina pristupanja metal muzici.

Desolation su svojevrsna metal supergrupa iz Zrenjanina. Svi članovi benda već bili poznati po radu u drugim metal bendovima u Zrenjaninu. Kroz rad u Desolation-u su potpuno sazreli kao muzičari, dostigli vrhunac svojih sviračkih mogućnosti i izgradili autentičan izraz, koji trenutno predstavlja najprogresivniji metal zvuk Zrenjanina.

Mist su, sada već možemo reći, veterani tvrdog zvuka, uzimajući u obzir činjenicu da grupa radi i postoji već skoro 20 godina. U tom periodu su prošli dug put formiranja sopstvenog izraza, koketirajući sa više podžanrova heavy metala. Menjale su se postave, menjao se i zvuk, a njihov rad je ostao zabeležen na dva album izdanja,nekoliko video uradaka i nebrojeno koncerata.

Counter Ignition – za domaće metalce, a i šire, muzički i geografski gledano, reči su suvišne!! Uštimana, zategnuta, moćna thrash/groove metal mašinerija koja ne ostavlja ravnodušnim, podjednako, ni publiku, ni kritiku. 10 godina aktivnog rada, afirmacija na evropskom nivou, u koraku sa vremenom i u sviračkom i u produkcijskom smislu. Prosto je nemoguće izbeći superlative kada se priča o njima! Dolaze u Zrenjanin 19. avgusta na „Metal Progres“fest da udruže snage sa Onktom, Desolation-om i Mist-om, te odmah sutradan nastavljaju sa Onktom put Novog Sada, ne bi li i tamošnjoj heavy metal publici priuštili svirku kakva se ne dešava često!!

Prošlo je dve i po godine od njihovog poslednjeg nastupa u Zrenjaninu i reakcija publike na društvenim mrežama, već sada, 5 dana pre samog dogadjaja, pokazuje, da je ta pauza bila predugačka.