Zrenjanin- Zrenjaninski fotografi i ljubitelji fotografije će u nedelju 27. avgusta pokušati da naprave najveći do sada skup fotografa u našem gradu. Celodnevni fotomaraton počeće na glavnom gradskom trgu u 9 sati prepodne, kada se očekuje prijava i registracija takmičara, a trajaće čitav dan, sve do 9 sati uveče.

Svoje učešće potvrdili su članovi Foto kluba CD13, Škole fotografije Pavla Taborošija, kao i Zrenjaninske škole fotografije koju predvodi Jovan Drndak Njegović i mnogi drugi zrenjaninski fotografi koji su potvrdili svoje učešće.

 

 

Pokrovitelj ove manifestacije je i “Diginet” koji će nakon Fotomaratona pomoći u organizaciji izložbe koja će pratiti ovaj nesvakidašnji događaj, koji već sad najavljuje svoj prelazak u tradiciju. Tehnika i nivo znanja nisu ograničavajući faktor, pa se očekuju mnogi početnici kao i fotografi sa višegodišnjim iskustvom u struci. Očekuje se da broj fotografa premaši stotinu.

 

Tema celodnevne foto šetnje po ulicama Zrenjanina je: “Četiri boje Zrenjanina: bela, zelena, plava i narandžasta” a osim izložbe koja će predstaviti makar po jednu fotografiju svakog učesnika u planu je i izdavanje kalendara za 2018. godinu koji će nositi naziv manifestacije i u kojem će se predstaviti 12 najboljih fotografija koje će odabrati selektor Imre Szabo, po mnogima jedno od najznačajnijih imena našeg foto-žurnalizma. On će, 2. septembra u prisustvu autora i učesnika javno žirirati i praviti selekciju fotografija, pa će to za mnoge autore biti prva prilika da čuju uživo neke sugestije i preporuke od fotoreportera i umetničkog fotografa sa više decenija iskustva.

 

Biće to jedinstvena prilika da se kolege vide i druže a da mlađi fotografi i početnici na licu mesta i uživo upoznaju iskusnije fotografe i razmene iskustva i pitanja iz oblasti fotografije.

 

 

 

Biografija Imreta Szaboa:

Rodjen u Mokrinu 1956. godine. Gimnaziju zavrsio u Kikindi, a potom studirao nemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Fotografije izlaže od 1974. godine i od tada je učestvovao na preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima je dobio više nagrada i priznanja. Samostalne izložbe imao u Kikindi (1974 i 1988), Mokrinu (1977 i 1982), Skoplju (1983), Beogradu (1987), Banatskom Brestovcu (2009), Ankari i Mariboru (2010), Paraćinu (2011), Istanbulu (2015).

 

Od 1980. godine se profesionalno bavi fotografijom kao novinski fotograf prvo u redakciji “Ilustrovane Politike” (do 1989.), potom veoma kratko u dnevnom listu “Politika”, pa u redakciji nedeljnika “Intervju” (do jeseni 1991. godine) i  “Nin” do 1995. godine, kada je odlučio da se samostalno bavi primenjenom fotografijom. U medjuvremenu je radio kao urednik fotografije u dnevnom listu Danas, pa u nedeljniku Blic News i u agenciji Fonet, a potom, poslednjih godina kao urednik fotografije u magazinu Status kao i prilikom osnivanja Novog magazina. Fotografije su mu objavljivane u mnogim značajnijim svetskim magazinima (Stern, Focus, Spiegel, Le Monde, L’Express, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvell Observateur…) i većini jugoslovenskih novina, kao i u više monografija, kataloga i publikacija. Član je  ULUPUDS-a od 1985. godine. Danas radi kao samostalni umetnik u Beogradu.