Zrenjanin- U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 14. septembra 2017. u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ autorke Nataše Knežević, višeg kustosa – biologa iz zrenjaninskog muzeja.

Izložba o dudu i tradiciji svilarstva predstavlja jednu edukativnu i kompleksnu priču koja doprinosi oživljavanju slike tradicije koja je nekada postojala kod Srba na teritoriji Vojvodine. Na izložbi će biti prikazano, kada, kako i zašto je započeta sadnja duda, a biće predstavljene i biološke karakteristike koje uslovljavaju njegovu primenu u svilarstvu. Postavka govori o istorijatu izrade svile na našim područjima i otkriva gde su bile prve svilare. Takođe, izložba daje objašnjenje zašto su dudova stabla gotovo iskorenjena i zašto je potisnuto i ugašeno svilarstvo.

Izložba je posebno značajna zato što je ova tema do sada malo obrađivana, a i sam segment svilarstva kao deo tradicije kod Srba je gotovo potpuno izbrisan.

 

Dud (carstvo Plantae, razdeo Magnoliophyta, klasa Magnoliopsida, red Rosales, porodica Moraceae, rod Morus) obuhvata oko 100 vrsta listopadnog drveća i žbunja, poreklom iz Azije. Na Balkanu (Vojvodina, Srbija, Makedonija) se, u XVII i XVIII veku, intezivno sadi beli dud (Morus alba L.) radi proizvodnje lista za ishranu svilene bube i crni dud (Morus nigra L.) za kućnu preradu plodova u džem, sokove i rakiju. Dud je, u prošlosti, bio nezamenjivi deo seoskog života. Pravio je hladovinu u seoskim atarima, ispred kuća i u dvorištima, bio je zaštita od jakih vetrova a ujedno i orijentir uz seoske puteve, mesto sastanaka i rastanaka, opevan u brojnim pesmama i naslikan na mnogim slikama.