Zrenjanin- „Pesnička štafeta“, tradicionalna manifestacija Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ trebalo je da bude održana u maju. Prema dobro utvrđenom planu, Bibliotekari i pesnikinja, ovogodišnja voditeljka manifestacije, Elizabeta Georgiev, trebalo je da pređu više od 1.500 km za deset dana, obiđu ceo Srednjobanatski okrug i još opštine Titel i Kikinda, druže se sa 10.000 učenika osnovnih škola i izaberu najlepše pesmice. Spremna je bila i knjiga gostujuće pesnikinje, Elizabete Georgiev „Putokaz za snovotragače“ koju je Biblioteka  objavila u susret manifestaciji.

 

Usled pandemije, planirana „Štafeta“ nije mogla da bude realizovana u maju.

Odluka organizatora, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ bila je da manifestacija, koja za svojih 46 godina postojanja nikada nije bila otkazana, treba da se održi, ali u izmenjenim okvirima, bez posete školama. U saradnji sa prosvetnim radnicima, osmišljen  je za sve učesnike bezbedan i izvodljiv način kako bi još jedno „pesničko čudo od manifestacije“, kako bi rekao pisac Branko Stevanović, postalo moguće.

Na poziv Dečjeg odeljenja biblioteke, uz podršku učitelja, nastavnika i školskih bibliotekara, na imejl biblioteke stiglo je preko 400 pesama iz 44 škole učesnice.

U periodu od 5. do 9. oktobra, književnica Elizabeta Georgiev družiće se na platou ispred biblioteke sa osnovcima koji su ušli u uži krug takmičenja, prema dogovorenom rasporedu i uz poštovanje svih propisanih preventivnih mera.

U uži krug takmičenja ušlo je oko 100 pesama.

I ove godine, Kompanija Telekom podržala je „Pesničku štafetu“ i obezbedila 12 tablet računara sa pratećom opremom za najuspešnije učesnike, a izdavačke kuće: ProPolis Books, Kreativni centar i Pčelica pripremile su knjige iz svog izdavačkog programa.

 

Proglašenje pobednika ovogodišnje Štafete u kategoriji nižih i viših razreda osnovnih škola biće održano u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u petak, 9. oktobra u 11 časova.

 

“Pesnička štafeta” je 2019. godine uvrštena je među manifestacije od značaja za Grad Zrenjanin.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Zrenjanin, Ministarstvo kulture i informisanja RS i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.