Zrenjanin- Mešoviti hor Pannonica započinje novu sezonu sa probama od 13. septembra,  sredom od 19h  i nedeljom od 20h u sali MZ Veljko Vlahović na Bagljašu. Budući pevači ne moraju da budu muzički pismeni,  niti se traži ranije pevačko iskustvo. Bliža obaveštelja o rasporedu proba mogu se naći na Facebook stranici hora “Mesoviti hor PANNONICA”.

Foto: Aniko Gardinovački

Članica hora Tatjana Markov uputila je poziv svim zainteresovanim pevačima “Mi, članovi hora pozivamo sve ljubitelje horskog pevanja da nam se pridruže i zapevaju sa nama. Pored pažljivo odabranog programa obećavamo odlično druženje, međusobno poštovanje, razumevanje i nezaboravna putovanja i nastupe i ono što je najvažnije prijateljstvo za sva vremena”

 

“Mešoviti hor Pannonica nastao je iz ljubavi prema horskom pevanju.

Dirigent hora Zorica Kozlovački je od prvog trenutka svojom idejom, energiom i voljom bila pokretački momenat za radjanje nove horske institucije a onda su se član po član, pevač po pevač, glas po glas, širile brojnost i energija Pannonice. Ime hora otkol je tradiciji – trifolia pannonica je naša domaća detelina – i namera prvih članova i pokretača ideje o osnivanju bila je da novi hor prati sreća a da se nikada ne zametne činjenica da potiču sa vojvodjanskih prostora nekadašnjeg Panonskog mora

-Danas „Pannonicu“ čine ljudi različitih pevačkih sposobnosti, opredeljenja i profesija i svako na svoj način i s puno volje doprinosi njenom rastu i trajanju verujući pre svega u prijateljstvo koje je bilo prvo proklijalo seme nastajućeg hora prevazilazeći njegove naoko šture granice i šireći ih dokle god muzika daje ideji i dobrim namerama da se prostiru…Pannonica je nastala iz prijateljstva.” – izjavila je Bojana Grujin, član hora.

 

“Mesoviti hor “Pannonica” , osnovan je 1.aprila 2015. godine od strane udruženja “Major Music”. Hor neguje širok repertoar različitih kompozicija, pop, klasične, nacionalne, duhovne …muzike, domaćih i stranih kompozitora. Sve aktivnosti hora zasnivaju se na entuzijazmu i dobroj volji članova i dirigenta. Moto hora je da bude mesto pozitivne energije, druzenja i zajedničkog uzivanja u horskoj muzici. Pevanje u horu osim što popravlja raspoloženje, ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje pevača. Tajna je pre svega u pravilnom disanju potrebnom za pevanje, koje je još delotvornije kada se peva u horu, zbog usklađivanja velikog broja glasova. Efekat je, istovetan onome koji na vaše zdravlje imaju treninzi joge sa akcentom na pravilno disanje, Pevanje vam pomaže da se opustite,  donosi emocionalnu dobrobit, popravlja životna očekivanja i nivo optimizma. Širom sveta, vlada veliko interesovanje za socijalnu inkluziju kroz muziku u različitim oblicima, koja može da podrži osećaj pripadnosti delu društva i poveća samopouzdanje pojedinaca” poručila je dirigent hora Zorica Kozlovački.