Knjiga „Milenijumske tajne Česterega“, autora Milorada Savića, biće predstavljena u Kulturnom centru 15. oktobra 2020. godine, sa početkom u 18 sati.

Izdavač knjige je Društvo novinara Vojvodine, a recenzenti prof. dr Nemet Ferenc, istoričar kulture i dr Milan Micić, istoričar i književnik.

Na predstavljanju knjige će govoriti urednik izdanja u Društvu novinara Vojvodine Mladen Bulut, recenzenti i autor.

 

 „Milenijumske tajne Česterega“ objavljuju zanimljive priče i tajne iz prošlosti Banata i Česterega, počev od prvog pomena Srba, do doseljavanja i života Mađara i Nemaca, sa 130 fotografija, karata i ilustracija.

Drugi deo knjige predstavlja doseljavanje stradalog stanovništva u Drugom svetskom ratu u Bosanskoj krajini i njihov privredni, društveni i sportski život, sve do 2020. godine.

 

 Izvod iz recenzije.

Prof. dr Ferenc Nemet, istoričar kulture Univerzitet u Novom Sadu

Svestranim korišćenjem, negdašnjih i savremenih, srpskih, nemačkih i mađarskih izvora, Milorad Savić daje sveobuhvatnu, do sada svakako, najpotpuniju, sliku o istoriji banatskog mesta Čestereg. Mada je naslov knjige, „Milenijumske tajne Česterega“, na prvi pogled mističan i intrigantan, radi se, zapravo, o sveobuhvatnoj monografiji, počev od porekla imena naselja, geografskog položaja i najstarije istorije sve do današnjih dana.

 

Dr Milan Micić, istoričar i književnik

Sam naziv knjige o banatskom selu Česteregu („Milenijumske tajne Česterega“) otkriva nam biće i karakter njenog autora. Milorad Savić je novinar od karaktera i nerva, sklon dešifrovanju istorijskih zagonetki (u prvom delu knjige do 1941.), a potom u drugom delu knjige (posle 1945.) podroban, spisateljski razmahan, čitljiv, emotivan, topao, gotovo nežan kad piše o onom (svom) svetu kojeg je nevolja (i namera Titove Jugoslavije) iz Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Dubice, Bosanskog Novog, Bosanske Krupe, Banja Luke i Prijedora dovela u banatsko selo Čestereg septembra 1945.

 

 

IZVOD IZ BIOGRAFIJE MILORADA SAVIĆA

Autor knjige „Milenijumske tajne Česterega“ Milorad Savić je rođen u Česteregu 1949. godine. U rodnom selu završio je osnovnu školu, zatim Gimnaziju „Koča Kolarov“ u Zrenjaninu i Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Bio je, deceniju i po, dopisnik i urednik Dopisništva novosadskog „Dnevnika“, a zatim do odlaska u penziju dopisnik Novinske agencije Tanjug.

Uz više publikacija, autor je i izložbe fotografija „Svedoci trajanja – srpski manastiri i crkve u rumunskom Banatu“, kao i stalne postavke „Dan doseljenja i sećanja“ u Česteregu.