Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina ovog meseca bogat program.

IZLOŽBA: „GRAD U ARHITEKTURI/ARHITEKTURA U GRADU – 18/17 – BEČEKEREK/PETROVGRAD/ZRENjANIN
Novi projekat Kulturnog centra Zrenjanina i njegova prva faza realizacije, predstavljena je javnosti u ponedeljak, 2. oktobra u izložbenom salonu naše kuće. #Reč je o izložbi fotografija „Grad u arhitekturi/Arhitektura u gradu 18/17 – Bečkerek-Petrovgrad – Zrenjanin. Projekat je nastao kao zajednička ideja više autora koji su u okviru oblasti svog profesionalnog delovanja – pažnju usmerili na modernu gradsku arhitekturu.
Postavka obuhvata fotografije objekata, autora Jovana Njegovića Drndaka, koje su kao značajne mapirale i stručno obradile dipl. inž. arh. Jelka Đorđević i istoričarka umetnosti, Vesna Karavida. Dizajn izložbe je uradila Danka Ječmenica, a koordinatorka projekta je Sandra Banjanin.

Pokrovitelji izložbe su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Zrenjanin. #Izložba je otvorena do kraja oktobra.

 

SREDA, 11. OKTOBAR
LEONTINA I TALENTI
U sredu, 11. oktobra na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u terminima od 10 i 11.30. č. biće izveden program – „Leontina i talenti“.– Leontina Vukomanović, jedan od naših najuspešnijih dečjih muzičkih pedagoga i poznata pop pevačica, izvešće najpoznatije dečje hitove poput: „Deca su ukras sveta“, „Čuvaj naše đake“, „Vuče, vuče“, „Razbole se lisica“ i dr.

 

Zajedno sa Leontinom, u jednom delu programa, nastupiće i Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina. Cena ulaznice je 200 dinara Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

SREDA, 11. OKTOBAR
OBELEŽAVANjE JUBILEJA 30 GODINA „PANONSKE ZORE“

U sredu, 11. oktobra povodom obeležavanja jubileja – Trideset godina postojanja ekološkog pokreta „Panonska zora“ otvariće se izložba u malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Program počinje u 18.30 časova.

Izložba obuhvata retrospektivu aktivnosti pokreta od osnivanja do danas i njegove najznačajnije projekte poput Dopune drvoreda u seoskim mesnim zajednicama i Izgradnja staze od Žutog mosta do Osnove škole „2. Oktobar“…

 

SREDA, 11. I ČETVRTAK, 12. OKTOBAR
CIKLUS FILMOVA INGMARA BERGMANA FILM: „DEVIČANSKI IZVOR“
U oktobru, u okviru filmskog programa Kulturnog centra Zrenjanina svake srede i četvrtka emitujemo Ciklus filmova Ingmara Bergmana. U sredu, 11. i četvrtak, 12. oktobra prikazuje se film: „Devičanski izvor“/The Virgin Saring (ŠVE, 1960). Film se emituju u Maloj sali od 20 časova. Ulaz je besplatan, Film je osvojio, 1961. – Oskara za najbolji strani film i zasnovan je na srednjovekovnoj priči/narodnoj baladi o silovanju, osveti i iskupljenju – …

 

PETAK, 13. OKTOBAR
TRIBINA
Tribina – „Strane direktne investicije u Srbiji“ biće održana u petak, 13. oktobra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Uvodničar je Ivan Radenković, autor studije pod istim nazivom i član grupe Gerusija. Moderator je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

 

PETAK, 13. OKTOBAR
FILM „LjUBAVNI SLUČAJ“
FILM „BRIJANjE – KRATKI FILM PETRA MITROVIĆA“

U Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 13. oktobra biće prikazana dva domaća filmska ostvarenja najnovije produkcije – „Ljubavni slučaj“ i „Brijanje – kratki film Petra Mitrovića“. Nakon učešća na festivalima, filmove premijerno može pogledati i zrenjaninska publika u maloj sali od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

„Ljubavni slučaj“ je prvi rimejk srpske kinematografije snimljen na pedesetu godišnjicu od nastanka originala i predstavlja neku vrstu omaža nedavno preminulom Branku Vučićeviću koji je tada bio koscenarista i pomoćnik reditelja. U glavnim ulogama se pojavljuju: Ljuma Penov, Albin Salihović, Ana Todorović Dialo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš, Aleksandar Meda Jovanović, Milan Uzelac i drugi. #Radi se o savremenoj verziji „Ljubavnog slučaja“, koja na provokativan način tretira aktuelne teme, kao što su pitanje izbeglica, homoseksualnosti ili rušenja u Savamali. U tom smislu prati duh originala, koji je takođe provocirao pre pola veka.

Kombinacijom igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka, sledi sličan narativni tok koji je i Makavejev koristio, tako da i u rimejku možemo čuti stručna tumačenja seksologa Dr Aleksandra Miloševića, koji je zamenio čuvenog Aleksandra Kostića, kao i kriminaliste, u čijoj ulozi se ovog puta našao, umesto Živojina Aleksića, koga smo gledali u originalnoj verziji, Dr Zvonimir Ivanović, sa Kriminalističko policijske akademije.
Film je specifičan po tome što je devetoro autora ravnopravno potpisuju scenario, režiju i produkciju: Petar Mitrović, Zorica Svetličić, Daniela Ćeranić, Gorana Cvetković, Đorđe Cvijović, Jelena Antonić, Aleksa Borković, Savo Reljin i Mila Krsmanović.

U trenutku kada u Srbiji ne postoji filmska industrija i kada su fondovi nedostupni za većinu autora, grupa ljudi različitih godišta, u okviru filmske škole «Preditor», okupila se oko jednog zanimljivog projekta, koji po mnogo čemu predstavlja presedan u domaćoj kinematografiji.
Film se prikazuje u maloj sali od 20 časova. Ulaz je besplatan.

 

SREDA, 18. I ČETVRTAK, 19. OKTOBAR
CIKLUS FILMOVA INGMARA BERGMANA FILM: „ĐAVOLjE OKO“
U okviru Ciklus filmova Ingmara Bergmana, u sredu, 18. i četvrtak, 19. oktobra prikazuje se film: „Đavolje oko“/The Devil’s Eye. Film je snimljen 1060, traje 87 minuta i ulazi u žanr – komedije, drame i SF –a. Projekcije su od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. #Ulaz je besplatan. U sažetku za radnju filma se navodi da – nevinost i čistota sveštenikove mlade ćerke, „trn je“ u đavoljem oku. Đavo iz Pakla šalje Don Žuana i njegovog slugu Pabla – na Zemlju, da zavede mladu Brit Mari – no, situacija se menja kada se Don Žuan zaljubi u „njegovu metu“ i zaboravi zašto je poslat –