Politika- Lajtmotiv dvaneste sednice Skupštine grada Zrenjanina bila je priča o štednji, ali u isto vreme dodatno i nepotrebno trošenje novca.

 

Navodno su, zbog uštede, ukinuta mesta sekretara odborničkih grupa. Iako je to priča koju je vlast predstavila medijima, istina je nešto drugačija. Revizor je uočio nepravilnost kada je u pitanju finansiranje sekretarskih plata, dakle, nije bilo potrebe da se ukida funkcija kao takva. Ipak, na tragu potrebe za uštedom bila je i odbornička grupa Demokratske stranke. Alisa Kockar je predložila da se svi odbornici odreknu svojih naknada, kao i da se ukinu naknade za članove radnih tela: „Ako sam ja, kao odbornica kojoj je ova naknada glavni izvor prihoda, spremna da ga se odreknem zarad dobrobiti grada, zaista ne vidim razlog zašto bi to bio problem za većinu mojih kolega. Jedna naknada ne može da napravi veliku razliku, ali njih 67… To je već druga priča. To je već više od 20 miliona dinara godišnje. Neto.“ Većina je, naravno, odbila ove predloge.

Formiran je Savet za razvoj grada Zrenjanina. Odbornik Goran Kaurić je dao konstruktivan predlog: „U Savetu treba da se nađu najbolji privrednici kojima naknada za rad ne treba, a koji žele da pomognu gradu. Ako vlast ne može sama da ih okupi, mi se nudimo da pomognemo. Lično znam bar dvojicu uspešnih privrednika kojima bi članstvo u ovakvom telu bila kruna karijere i prilika da se još jednom dokažu.Alisa Kockar je pojasnila kako potpuno podržava samu ideju, ali da sprovođenje u praksi nije kako treba: „Savet mora da obrazuje i kontroliše skupština, a ne gradonačelnik, i odmah na početku mora da se zna na osnovu kojih kvalifikacija će biti birani članovi, zašto dobijaju naknadu, kolika je ta nadoknada i šta će konkretno da rade.“ Odbornica Zorica Vučković je na kraju dodala: „Povoljni uslovi za razvoj stvaraju se konkretnim delima koja su vidljiva svim građanima, a ne formiranjem Saveta s pravom naknade.“

Odbornik Miroslav Kalanj komentarisao je po ko zna koju promenu Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme: „Potrebno je optimizovati broj zaposlenih. Nečuveno je da Klek ima 3 zaposlena radnika mesne zajednice, dok skoro duplo veći Perlez ima samo jednog. Trebalo bi napraviti sistem i shodno tome rasporediti zaposlene jer gradska adiministracija, pre svega, treba da bude servis građana, a ne sigurna kuća zaposlenih koji su negde neuposleni, a negde pretrpani poslom.“

Doneta je i Odluka o ekonomskom osnaživanju žena. „Kao žena osećam potrebu da podržim bilo kakvu odluku u ovom domenu, ali ovo je jedna izuzetno opšta odluka i kao takva ona ne može biti dobra. Gradonačelnik će bliže da propiše kriterijume za ostvarivanje ovog prava i da osnuje čak dve komisije, a sredstva će se obezbediti iz budžeta. Odluka je usvojena, a da ne znamo ni kakvi su kriterijumi, ni kakav je nivac u pitanju, a ni odakle nam, dok formiramo čak dve nove komisije. Hoćemo li i njih plaćati i, pobogu, zašto?“ upitala je odbornica Alisa Kockar.

Koja god tačka dnevnog reda bila u pitanju, na kojoj god sednici Skupštine, suština ostaje ista: ukidaju se izdaci jer zakoni tako nalažu i servira nam se priča kako je u pitanju štednja na dobrovoljnoj osnovi, a s druge strane se nepotrebno i iza zatvorenih vrata konstantno uvećavaju troškovi. Novac građana troši se nepotrebno, neodgovorno i netransparentno.