Zrenjanin- Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Sve je počelo u Italijanskom gradu Firenci, na konvenciji ekologa i od tada taj dan predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja širom sveta.

Povodom obeležavanja Svetskog dana životinja JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin  danas je u Prihvatilištu za napuštene životinje organizovalo druženje i edukaciju za učenike srednje škole „Uroš Predić“, gde su učenici mogli da saznaju sve što ih interesuje o zaštiti i dobrobiti životinja, udomljavanju, kako treba brinuti o kućnim ljubimcima, jer su oni deo naših porodica, da iste nikada ne treba prepustiti ulici, odnosno izbaciti ih, jer životinje znaju biti jako dobri prijatelji ljudima.

-Kao što je poznato JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin obavlja delatnost neškodljivog uklanjanja pasa i mačaka lutalica sa ulica grada Zrenjanina. Problem napuštenih životinja je ozbiljan problem i u rešavanju ovog problema treba da se uključe svi, pored nadležnih državnih institucija i Čistoće i sami građani trebaju da daju svoj doprinos rešavanju problema napuštenih životinja, tako što treba da znaju šta su njihove obaveze prema kućnim ljubimcima. Obaveza je svakog građanina koji ima kućnog ljubimca, da ga obeleži tj. čipuje, vakciniše, da brine o svom kućnom ljubimcu i da ga ne pušta iz kuće bez nadzora. Ukoliko se  opredele  da nabave kučnog ljubimca, građani moraju da znati da to podrazumeva određene obaveze koje se moraju ispunjavati, a prva obaveza je vakcinacija i čipovanje. Efikasan način smanjenja populacije pasa lutalica na ulicama grada Zrenjanina jeste i udomljavanje koje mi promovišemo od početka rada Prihvatilišta- rekla je Danijela Tančić, PR JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin.

Svi građani koji žele da udome kućnog ljubimca mogu da se jave na broj telefona 064 811 68 78. Udomljavanje se vrši svake subote u periodu od 10 do 13 časova i potpuno je besplatno.

 

Od početka rada Prihvatilišta do danas, udomljeno je preko 3500 pasa iz čega zaključujemo da su mnogi građani prepoznali potrebu za brigom o dobrobiti životinja, što je nama kao preduzeću koje se bavi rešavanjem problema napuštenih životinja i koje promoviše udomljavanje životinja izuzetno važno- istakla je Danijela Tančić.

 

-Sa ponosom mogu da kažem da se na teritoriji opštine Grada Zrenjanina u velikom broju građani zaista brinu o svojim životinjama, mada ima i onih koji ne brinu na adekvatni način. Uz pomoć JKP „Čistoća i zelenilo“ problem pasa lutalica je delimično saniran, oni u svom Prihvatilištu  imaju zaista veliki broj pasa i cilj im je da svaki pas nađe svog vlasnika. Grad Zrenjanin je kao i proteklih godina, tako i ove godine  izdvojio 2 miliona dinara kako bi  životinje u Prihvatilištu bile što bolje obezbeđene-rekla je Sanja Žurž gradska većnica u Gradskoj upravi  zadužena za zaštitu životne sredine i rodnu ravnopravnost.

 

 

 

Prihvatilište za napuštene životinje se nalazi u ulici dr Tihomira Ostojića bb u Zrenjaninu.