Zrenjanin- Ambasador Republike Poljske u Srbiji Nj.E. Tomaš Njegođiš i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević zajedno sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predragom Vuletićem i gradonačelnikom Zrenjanina posetili su danas Gerontološki centar u Zrenjaninu povodom realizacije projekta radne terapije za korisnike Gerontološkog centra. Vrednost projekta je 2.460 evra, a za korisnike Gerontološkog centra obezbeđena je stolarska mašina, sto za stoni tenis i tri  šahovske garniture.

Ambasador Republike Poljske u Srbiji Nj.E. Tomaš Njegođiš istakao je da je prethodnih deset godina na teritoriji republike Srbije ambasada Republike Poljske realizovala veliki broj različitih projekta i pozvao udruženja, ustanove, lokalne samouprave da se jave kako bi realizovali još neki projekat.

-Realizacija ovog projekta je nastavak dobrih odnosa između Srbije i Poljske. Ovaj projekat je posebno bitan, jer su uključene i starije osobe i deca. Ambasada Republike Poljske želi da i sledeće godine realizuje još neki projekat zajedno sa Gerontološkim centrom u Zrenjaninu- rekao je Nj.E. Tomaš Njegođiš.

 

Naša obaveza je dabrinemo o našim najstarijima, svakako ministarstvo ima niz mera kojima pomaže  najstarije. Jedna od tih mera je upravo i ovakvi domovi koje država finansira i brine o ovakvim domovima da oni budu u najboljem mogućem stanju iz razloga što to naši najstariji građani to i zaslužuju. Želimo da položaj, boravak i život naših najstarijih bude na najvišem mogućem nivou, mislim da država  uspeva u tome- rekao je Nj.E. Tomaš Njegođiš ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodao da se ministartvo brine da položaj najstarijih građana iz godine u godinu biti sve bolje.

 

-2017. godina u socijalnoj zaštiti proglašena je za  godinu međugeneracijskom saradnje i međugeneracijske solidarnosti. Tim u vezi organizovali smo različite aktivnosti za korisnike Gerontološkog centra. Kruna ovogodišnjeg rada kao i povod današnjeg okupljanja jeste realizacija projekta radna terapija za korisnike Gerontološkog centra Zrenjanin koji je realizovan u saranji sa ambasadom republike Poljske u Beogradu- kazala je Tanja Živanov VD direktorka Gerontološkog centra Zrenjanin.

 

-Cilj projekta je socijalna integracija osoba koje pripadaju ugroženoj grupi, a to su najpre naši korisnici, ali i najmladji i najstariji sugrađani. Radionice su trajale nekoliko meseci  i pored radne terapije razmenjivali smo iskustva sa udruženjem penzionera, podsećali se detinjstva…- rekla je Živanov.

Sekretar Predrag Vuletić  istakao je da u Vojvodini ima 27 ustanova i da je zadatak Pokrajine da sve one dobiju licencu za rad.

– Zahvaljuemo i Ambasadi Poljske koja se uključila u lanac međugeneracijske saradnje i solidarnosti – rekao je Vuletić.