Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upriličio je dans prijem za predstavnike udruženja invalida sa teritorije grada Zrenjanina. Prijemu su prisustvovale i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić, direktorka Centra za socijalni rad Zrenjanin Olivera Lisica i direktorka Centra za pružanje socijalne zaštite Nevena Montresor.


Gradonačelnik Salapura ukazao je da na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se obeležava svake godine 3. decembra, čitavom društvu posebno skreće pažnju na probleme i potrebe osoba sa invaliditetom.
-Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se zvanično jedan dan u godini, ali moramo imati na umu da su takve osobe pored nas svakoga dana, cele godine, i u tom smislu o njihovom položaju moramo razmišljati konstantno. S obzirom da je Zrenjanin ove godine “Evropski grad sporta”, želim posebno da ukažem i na naše sportiste, paraolimpijce, koji na najbolji mogući način dokazuju da invaliditet nije prepreka za postizanje vrhunskih rezultata. Oni treba da budu uzor ne samo drugim osobama iz svoje populacije, već i svima nama, u svakodnevnom životu i rešavanju problema na koje nailazimo, rekao je gradonačelnik i dodao da će grad Zrenjanin nastaviti da organizuje ovakve susrete na današnji dan, ali i da će i tokom godine, u svakoj prilici razgovarati s predstavnicima udruženja invalida, rešavati njihove probleme i uvek imati za njih otvorena vrata u našoj Gradskoj upravi.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i iključenost iz društva.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove se godine obeležava pod sloganom „Vođstvo i učešće osoba sa invaliditetom prema inkluzivnom, pristupačnom i održivom post Kovid-19 svetu“, sa ciljem da se promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom.

Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. Širom sveta, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim barijerama koje ih isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima – u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.