Zrenjanin- Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, 17. novembar, obeležen je danas polaganjem venaca na spomen-obeležja i odavanjem počasti učesnicima Velikog rata, kao i nizom svečanih manifestacija. Dan grada, 17. novembar, je dan kada je pre 99 godina tadašnji Veliki Bečkerek oslobođen u Prvom svetskom ratu.

 

Venci su položeni na spomen obeležje učesnicima Prvog svetskog rata na Gradnuličkom groblju, na spomen ploču oslobodiocu grada brigadnom pukovniku Dragutinu J. Ristiću, zatim Vojvodi Petru Bojoviću, na spomen ploču srpskim dobrovoljcima učesnicima Prvog svetskog rata u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, ispred spomenika kralju Petru I Karađorđeviću gde je održan i prigodan program koji je uveličao dečiji gradski hor i stihovi Jovana Rakića “Ave Serbie” koje je govorio glumac Milan Kočalović.

 

Vence na spomenik položili su predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog  okruga, Vojske Srbije,  Savez potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine, Savez potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, Udruženje članova Matice srpske i političkih partija. Svečanom polaganju venaca prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević i ministar rada i socijalne zaštite Zoran Đorđević.

 

-Danas obeležavamo 99 godina kada je brigadir Ristić sa srpskom vojskom ušao u tadašnji Veliki Bečkerek i oslobodio ovaj grad,  kada je ostvarena želja našeg naroda da  žive zajedno u jednoj državi sa svojom braćom- rekao je gradonačelnik Zrenjanina i pozvao sugrađane da dođu na svečanu akademiju koja će biti održana u Kulturnom centru Zrenjanina.

U večernjim časovima biće otvorene i dve prigodne izložbe portreta značajnih ličnosti iz Prvogsvetskog rata, autora Ilije Mrkajića iz Vojvode Stepe u Holu Narodnog muzeja i “Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu” u Malom salonu Narodnog muzeja.

 

Svečana akademija i koncert hora “Prepodobni Rafailo Banatski” u Kulturnom centaru Zrenjanina počeće u 19 časova.