Udruženje „Pokret za decu TRI PLUS“ organizovalo je tribinu na kojoj se govorilo o borbi protiv bele kuge, najvećoj opasnosti koja preti Srbiji. Statistički podaci su veoma zabrinjavajući jer svake godine na osnovu prirodnog priraštaja u Srbiji nestane jedan grad veličine Negotina. Svake godine je 38 000 grobova više nego kolevki. Ako se takav trend rađanja nastavi Srbi će biti manjina u svojoj zemlji u roku od 50 godina.

„Imamo veliku obavezu prema precima koji su se žrtvovali, krvarili, ginuli kako bi mi danas živeli u zemlji koja se zove Srbija i gde su Srbi većina. Sa druge strane imamo veliku odgovornost prema našim potomcima da im obezbedimo da u budućnosti žive u zemlji koja će se takođe zvati Srbija i gde će oni biti većina. Ne moramo da ginemo da bi im to omogućili. Dovoljno je da rađamo“ – rekao je Vladica Gavrilović, jedan od osnivača Pokreta.

Učesnici na tribini su bili Mila Alečković, psiholog (ćerka naše poznate književnice Mire Alečković), Džon Bosnić, novinar (čovek koji se proslavio braneći svetskog prvaka u šahu Bobija Fišera u Japanu od američke vlade), mr Biljana Spasić, demograf (borac protiv bele kuge koja je za svoje aktivnosti dobila orden od Patrijarha Pavla), Milana Bodrožić, diplomirani pravnik i majka troje dece.

Daliborka Nestorović, takođe osnivač Pokreta predstavila je projekte koji mogu doneti rezultate i biti podsticaj u rađanju.

„Finansijska naknada za rađanje je veoma bitna i zato Pokret za decu TRI PLUS predlaže formiranje održivog demografskog fonda iz kojeg bi se isplaćivale mesečne naknade za majke sa troje dece do punoletstva trećeg deteta, kao i obezbeđivanje penzija za majke koje imaju četvoro i više dece“ istakla je Daliborka Nestorović.

Pokret za decu TRI PLUS svojim istrživanjem došao je do podataka da 50 procenata porodica sa troje i više dece u Srbiji se nalazi na ivici siromaštva, pa su predstavljeni projekti koji bi omogućili olakšice takvim porodicama. Projekat “Parking 3+“ se zasniva na ideji obeležavanja parking mesta koje bi porodice sa troje i više dece mogle koristiti potpuno besplato. “Kartica 3+“ je kartica koja se izdaje svim porodicama sa troje i više dece i omogućava popuste prilikom kupovine i plaćanja u maloprodajnim objektima.

Pokret za decu TRI PLUS je poslao dopis gradonačelniku Zrenjanina za prihvatanje inicijative da se u toku 2018. godine obeleže parking mesta 3+ koja bi mogla besplatno koristiti porodice sa troje i više dece.

 

 

Tribinu je podržao Njegova Svetost Patrijah srpski gospodin Irinej čije pismo je pročitano na tribini, a u njegovo ime prisutan je bio visokoprečasni protojerej-stavrofor Branko Mitrović. Takođe, pročitano je i pismo podrške Prestolonaslednika Aleksandra.