Zrenjanin- Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, 17. novembar, biće obeležen u petak nizom manifestacija, na više gradskih lokacija. Osim polaganja venaca na spomen-obeležja i odavanja počasti učesnicima Velikog rata, biće otvorene i dve prigodne izložbe i održan umetnički koncert, u večernjim časovima.

U prepodnevnom terminu, počev već od 8.30 časova, biće položeni venci na spomen-obeležje srpskim i ruskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na Gradnuličkom groblju, na spomen-ploču pukovniku Dragutinu Ristiću “Brigadiru” na početku Ulice brigadira Ristića, na spomen-bistu Vojvodi Petru Bojoviću u Ulici Vojvode Bojovića i na spomen-ploču srpskim dobrovoljcima u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici.

Centralna prepodnevna svečanost biće održana na Trgu slobode u 10 časova, ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, gde će biti služen pomen, položeni venci i upriličen kraći umetnički program. Vence će položiti predstavnici Grada Zrenjanina, Srednejbanatskog okruga, Vojske Srbije – Garnizona u Zrenjaninu, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom, udruženja ratnika iz Prvog svetskog rata i njihovih potomaka, kao i političkih stranaka.

Tokom popodneva biće otvorene dve izložbe u Narodnom muzeju. U 17.30 časova, u holu muzeja, biće izložene intarzije koje predstavljaju portrete značajnih ličnosti iz Prvog svetskog rata, autora Ilije Mrkajića iz Vojvode, a pola sata kasnije, u Malom salonu, otvara se izložba “Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu”, koju je priredila kustoskinja-istoričar Narodnog muzeja Vladislava Ignjatov. Izložba predstavlja doprinos kulturi sećanja i pamćenja na slavne i teške događaje iz Velikog rata, ali prevashodno sećanje na dobrovoljce, ljude koji su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih, rodoljubivih i nacionalnih pobuda. To je ujedno i podsećanje da su i Srbi iz srednjeg Banata dali znatan doprinos pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nacionalnom oslobođenju, kao i ujedinjenju srpskog naroda i stvaranju jugoslovenske države 1918. godine.

U 19 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra, počinje Svečana akademija, na kojoj će se, povodom praznika, prisutnima obratiti gradonačelnik Čedomir Janjić. Nakon toga sledi koncert mešovitog hora “Prepodobni Rafailo Banatski”, ovenčanog nedavno prvom nagradom u natpevavanju horova na prestižnim „Mokranjčevim danima“ u Negotinu. Zrenjaninski hor, po odluci stručnog žirija, iskazao je najviše pevačko umeće u jakoj konkurenciji horova iz naše zemlje i inostranstva. Predstojeći koncert “Prepodobnog Rafaila Banatskog”, u petak, prvi je njihov zvaničan nastup nakon osvajanja laskavog priznanja, pa je to i prilika za naše sugrađane da ih toplo pozdrave i čestitaju na dostojnom reprezentovanju Zrenjanina, poznatog kao “Grad horova” i kvalitetnih pevača.

Za sve programe koji se organizuju povodom Praznika grada, u petak, 17. novembra, ulaz je slobodan.

Izvor: zrenjanin.rs