ZRENJANIN- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas, zajedno sa svojim saradnicima, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, gde su u toku radovi na rekonstrukciji foajea i postavljanju hidroizolacije na delu spoljašnjeg zida objekta.

Direktor te ustanove Ivan Francuski podsetio je na to da vrednost projekta iznosi 17 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

– Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine, eventualno nekoliko dana posle Nove godine, sve se odvija po planu i mislim da će rok za završetak biti ispoštovan. Ovde je bilo mnogo neophodnih radova, od podnog grejanja, do instalacija i sanitarnih čvorova. Generalno će biti rekonstruisan ovaj foaje i biće to lep prostor kako i priliči zgradi – rekao je Francuski.

Izvođač radova je firma MV „Razvoj“

Gradonačelnik Janjić je zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja što su imali razumevanja i pomogli izdvojenim sredstvima renoviranje dela zgrade pozorišta.

– Nadam se u narednim godinama da ćemo uspeti da renoviramo i našu prelepu pozorišnu salu, nešto smo uspeli da uradimo prethgodnih godina, jer, ovo je sigurno jedan od najreprezentativnijih prostora u našem gradu, a očekujemo biće još lepši – rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da se za funkcionisanje institucija kulture u našem gradu izdvaja 8 odsto sredstava, a za funkcionisanje zrenjaninskog pozorišta budžetom za narednu godinu opredeljeno je 96 miliona dinara.

– Žao mi je ipak što se radovi odvijaju u vreme kada naši mališani očekuju predstave i da dočekuju Deda Mraza ovde u pozorištu, kao što su to činili prethodnih godina, ali sam siguran da ćemo narednih godina uživati u ovom, još lepšem prostoru – dodao je gradonačelnik Janjić.

Podsećanja radi, na osnovu Konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 26. februara 2016. pod nazivom „Gradovi u fokusu“, i Gradu Zrenjaninu se pružila šansa da delimično reši probleme dotrajalih, urušenih i nefunkcionalnih delova svog zdanja. Cilj ovog konkursa je podsticaj lokalnog razvoja kroz podršku godišnjih programa kulturnih aktivnosti koja predstavljaju gradsko i nacionalno kulturološko blago, a zrenjaninsko pozorište svakako je jedno od njih.

Radovi su započeti 6. novembra 2017. godine, izvođač je firma MV „Razvoj“.

 

Izvor:zrenjanin.rs