Zrenjanin- Na području Policijske uprave u Zrenjaninu proteklog vikenda dogodile su se četiri saobraćajne nezgode, od toga 1 sa povređenim licima i 3 sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je zadobilo teške telesne povrede, a jedno lice je lakše povređeno. Pričinjena materijalna šteta se procenjuje na oko 335.000 dinara.

Saobraćajne nezgode dogodile su se zbog: neprilagođene brzine kretanja vozilom – dve, neprilagođene brzine kretanja vozilom i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola – jedna i nepropisnog preticanja – jedna.

Zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja, zahtevi za pokretanje prekršajnog postupaka su podneti protiv 23 učesnika u saobraćaju i izdata su 82 prekršajna naloga. Istovremeno, iz saobraćaja je isključeno 12 vozača, od toga, 1 vozač zbog upravljanja vozilom u vreme isteka važnosti vozačke dozvole i 11 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, od kojih su 2 vozača zadržana u trajanju od 12 časova, jer je izmerena količina alkohola u organizmu prelazila granicu od 1,20 mg/ml alkohola u organizmu. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 1 vozilo zbog isteka važnosti registracione nalepnice.

Imajući u vidu katakteristične vremenske prilike za ovo doba godine, odnosno vremenske uslove nepogodne za odvijanje saobraćaja u narednom periodu (magla, sneg, led, odnosno klizav kolovoz), a u cilju sprečavanja nastajanja saobraćajnih nezgoda i omogućavanje nesmetanog i bezbednog protoka saobraćaja, Odeljenje saobraćajne policije u Zrenjaninu podseća sve vozače, da prilagode brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo mogu blagovremeno da zaustave pred svakom preprekom, odnosno da vozilom upravljaju na način kojim ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, a pripadnici saobraćajne policije će pojačati kontrolu vozača i vozila, s tim da će posebnu pažnju usmeriti na kontrolu i sankcionisanje vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i vozača koji ne poštuju ograničenje brzine kretanja.

Ujedno vas podsećamo da od 01. novembra do 01. aprila postoji obaveza posedovanja zimske opreme ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.