U prostorijama a.d. „Romanijaputevi“ Sokolac, u subotu, 9. decembra, upriličeno je tradicionalno lovačko veče. Ovo druženje uveličali su predstavnici lokalne zajednice, društveno – političkog života, te brojni privrednici sa područja opštine Sokolac.

Prema riječima Strahinje Baševića, predsjednika Lovačkog udruženja „Glasinac“ Sokolac, i ove godine pored društva pobratima, Lovačkog društva „Lazarevo“, stigli su gosti iz raznih krajeva.

– Dočekali smo lovce iz Lazareva, Užica, Čačka, Višegrada, Rogatice, Han Pijeska i drugih opština. Ovo druženje je mnogo više od okupljanja, predstavlja poštovanje i izgradnju porodičnih prijateljstava. Uvjeren sam da će se u budućnosti nastaviti sa mnogo više entuzijazma i ulaganja. Ovom prilikom zahvaljujem se svim ljudima dobre volje koji imaju razumijevanje za naše aktivnosti, što su svojim doprinosom podržali organizaciju još jedne tradicionalne večeri lovaca – istakao je Bašević.

Prisutnima se obratio predsjednik organizacija koja okuplja lovačka udruženja sa prostora Sarajevsko – romanijske regije i potpredsjednik Lovačkog saveza RS Stevan Drašković.

– Lovački savez RS u ovoj godini sproveo je niz aktivnosti na prostoru Sarajevsko – romanijske regije. Na prvoj sjednici Upravnog odbora Lovačkog saveza RS, donijeće se odluka o dodjeli finansijskih sredstava Lovačkom udruženju „Glasinac“ Sokolac u iznosu od 5.000 KM. Takođe, uključićemo i susjedne opštine i smatram da ćemo time ispuniti jedan dio obaveza prema ovim prostorima – istakao je Drašković.

Predsjednik Lovačkog društva „Lazarevo“ Novak Andrić istakao je zadovoljstvo što saradnja lovaca iz Sokoca i Lazareva traje decenijama.

– Davno je rečeno da sastati se znači početak, raditi zajedno znači napredak, a opstati zajedno znači veliki uspjeh. Danas, suočeni sa činjenicom da je lovaca sve manje, velika mi je radost što smo se okupili u ovolikom broju. To je znak da smo na dobrom putu – kazao je Andrić.

Potpredsjednik Savjeta mjesne zajednice Lazarevo Nenad Joksimović, koji obavlja dužnost odbornika u Skupštini Grada Zrenjanina, rekao je da okupljanja lovaca doprinose saradnji na nivou lokalne samouprave.

– Nadam se da će se ova pozitivna okupljanja odraziti na saradnju između naših prostora. Sve što smo da sada činili pokazatelj je da imamo želju za tim. Podsjećam da smo prije dvije godine obilježili sedamdeset godina postojanja Lovačkog društva „Lazarevo“ i tim povodom ugostili Romanijce. Tada smo snimili dokumentarni film o našem društvu, u kojem se pominje sokolačko udruženje kao bratsko – ispričao je Joksimović.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo što lovci održavaju tradiciju njegovanja bratskih odnosa, te dodao da je Sokolac opština, koja je otvorena za saradnju sa svim opštinama i gradovima u našoj zemlji i regionu.

– Tokom prošlih vremena, veliki broj naših stanovnika odselio se u Banat. Velika mi je čast kada vidim da ljudi iz tih krajeva danas dolaze na Romaniju, što znači da nisu zaboravili svoja ognjišta. Zrenjanin je samo jedan od mnogih gradova sa kojima njegujemo blisku saradnju. Do sada smo izgradili čvrstu vezu sa Ariljem, Obrenovcem, Nikšićem, gradovima na Kosovu i Metohiji i mnogim drugim mjestima – dodao je Bjelica.

Uz dobru narodunu muziku, za koju se pobrinuo bend „Ruzmarin“, proteklo je još jedno druženje lovaca u Sokocu. Raspjevano i razigrano, do kasno u noć, ispraćeno je još jedno veče za pamćenje.

U okviru organizovanja ove večeri, gostima je pružena mogućnost da okušaju svoju sreću tokom dva lovna dana. Snijeg, koji je sve vrijeme padao, doprinio je da domaćini i gosti uživaju u lovnim područjima i zmiskim prizorima, koje Romanija pruža. Na kraju dvodnevnog druženja jasno je da lovstvo ima svijetlu budućnost.