Zrenjanin- Organizacija „Svetosavlje“ danas je u Baroknoj sali Gradske kuće svečano dodelila stipendije učenicima i studentima za školsku 2017/2018 godinu sa teritorije Grada Zrenjanina i opštine Žitište.

Stipendije je uručio predsednik Organizacije „Svetosavlje“ Dragan Vidaković koji je sve prisutne podsetio da je “Svetosavlje”  2011. godine oformilo fond, s ciljem da pomogne deci iz višečlanih porodica, koja su slabijih materijalnih mogućnosti, pre svega, u njihovom školovanju, ali i da promoviše  tradicionalne vrednosti našeg društva.

 

– Ove godine obezbedili  smo 7 miliona i  880 hiljada dinara za 18 đaka i pet studenata, đaci će dobiti 30.000, dok će studenti dobiti po 80.000 dinara za deset meseci. Ideja Svetosavlja je da pokažemo  solidarnost, pre svega prema višečlanim porodicama, kao i da podstaknemo celokupnu zajednicu da više pažnje obrati na ovakve porodice iz razloga što prepoznajemo slab natalitet kao jedan od najvećeg problema našeg društva. Prepoznajemo i problem  raslojavanja u  društvu na one koji imaju i na one koji nemaju i s obzirom na globalne tokove koji tome doprinose da se stvara sve veći jaz u tom pogledu, mi u Svetosavlju želimo da ukažemo da je potrebno da svako svojim  primerom  pokazuje da taj jaz treba samnjivati i da treba težiti društvu jednakih šansi- rekao je Dragan Vidaković predsednik humanitarne Organizacije „Svetosavlje“.

 

Svečanoj dodeli prisustvovli su  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i članovi Upravnog odbora „Svetosavlja“.

-Grad Zrenjanin se trudi kroz različite programe da  stimuliše naše đake i studente  dodeljujući im gradske stipendije, ali ovaj put pozdravljam i uspešne ljude koji su udruženi  u Organizaciji Svetosavlje koji izdvajaju sredstva i stipendiraju  naše talentovane učenike koji postižu rezultate. Mislim da je to dobar pravac u kome trebaju i drugi naši  uspešni zrenjaninci da se organizuju i da što više naše dece animiramo, pre svega da im omogućimo da završe visoke škole. Na nama je da im omogućimo da ovde u Zrenjaninu nađu dobro plaćeno radno mesto, gde će se ostvariti i profesionalno i kao roditelji , a samim tim  unaprediti Grad Zrenjanin- rekao je  Janjić.

 

U ime stipendista zahvalila se Doroteja Ćirić, studentkinja beogradske Muzičke akademije, na odseku klavira, i istakla veliko zadovoljstvo što je danas u društvu  talentovanih mladih ljudi.


– Drago mi je što su ovde ljudi koji mogu i znaju da prepoznaju prave vrednosti, ono najvrednije u ovom društvu i one u koje vredi ulagati. Svi mi imamo neki san, koji pokušavamo da ostvarimo i realizujemo, ali smo svesni da nam je za to potrebna i neka finansijska mogućnost. Zato želim da se zahvalim Organizaciji „Svetosavlje“ na tome što prepoznaje i neguje prave vrednosti- rekla je Doroteja Ćirić.

Dobitnica Mina  Đukanović učenica prvog razreda  Zrenjaninske gimnazije istakla da će joj stipendija mnogo pomoći u daljem školovanju, kao i da će je motivisati da postiže još bolje rezultate.

 

Dobitnici Svetosavske stipendije 2017/18:

1. Ćirić Doroteja, Muzička akademija
2. Ludoški Snežana, Ekonomski fakultet
3. Simić Verica, Medicinski fakultet
4. Popovac Maja, Biološki fakultet
5. Tubić Zorana, TF “MIhajlo Pupin”

1. Uzelac Sofija, Zrenjaninska gimnazija
2. Čonti Sunčica, Zrenjaninska gimnazija
3. Đukanović Mina, Zrenjaninska gimnazija
4. Nenin Nikola, Zrenjaninska gimnazija
5. Savić Anastasija, Zrenjaninska gimnazija
6. Rapaić Aleksandra, Medicinska škola Zrenjanin
7. Radovanović Sofija, Zrenjaninska gimnazija
8. Mesaroš Eleonora, Zrenjaninska gimnazija
9. Ludoški Branislav, Poljoprivredna škola Zrenjanin
10.Popovac Dušan, EGŠ “Nikola Tesla” Zrenjanin
11.Svjetlica Una, Srednja škola “Đura Jakšić” Srpska Crnja
12.Svjetlica Stefan, Srednja škola “Đura Jakšić” Srpska Crnja
13.Bucu Kristina, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
14.Bucu Katarina, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
15.Šormaz Nikola, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad
16.Uzelac Tijana, Zrenjaninska gimnazija
17.Zubac Mirjana, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
18.Dunai Magdalena, Zrenjaninska gimnazija

Organizacija „Svetosavlje“ osnovana je sa ciljem da doprinese razvijanju duha svetosavlja, duha dobročinstva, materijalnog preporoda, istinoljublja, kulturnog uzdizanja, humanizma, i čovekoljublja kao životnih principa, kako svake individue ponaosob, tako i kolektivnog duha, filosofije i ideala Srpskog naroda  do sada  je dodelila stipendije za ukupno 103 učenika i 47 studenata.