ZRENJANIN- Nakon trosatne rasprave o dnevnom redu i predlogu budžeta za narednu godinu, odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj, 15. sednici, Odluku o budžetu grada Zrenjanina za 2018. godinu. Tom odlukom planirani su ukupni prihodi i primanja budžeta u iznosu od 4.265.761.328 dinara.

Budžet je obrazložio gradonačelnik Čedomir Janjić, istakavši da se u pripremi dokumenta rukovodilo odlukom iz prethodne godine.


“Pokazalo se u prethodnoj godini da smo budžet dobro planirali i da smo tokom godine imali samo jedan rebalans i to na više, što se decenijama nije događalo. Svi korisnici budžeta funkcionisali su bez većih problema, realizovali smo sva predviđena tekuća primanja i prihode. Na osnovu svega toga, kao i instrukcija od strane Ministarstva finansija, opredeli smo se za ovaj, po svemu realan budžet”, kazao je gradonačelnik i posebno istakao pojedine budžetske stavke.

“Budžet je socijalan, jer je 4,5% sredstava predviđeno za socijalna davanja i projekte u socijalnoj sferi. Više od 4% budžeta usmereno je ka poljoprivredi i zajedničkim projektima poljoprivrednika i Grada, a sredstva su ostvarena, pre svega, od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Za kulturu i funkcionisanje ustanova predviđeno je preko 8% sredstava i taj procenat može da nam služi na ponos, jer se u drugim gradovima za tu namenu izdvaja manje. U saradnji s Ministarstvom kulture i informisanja krenuli smo u realizaciju projekata u našem pozorištu i muzeju i siguran sam da će ih biti još. Izdavajamo i 4% sredstava za funkcionisanje mesnih zajednica i to spada u onaj razvojni deo budžeta”, naglasio je on, rekavši da je protekle godine asfaltirano dosta ulica u svim delovima grada i naseljenim mestima, da su realizovani i drugi infrastrukturni projekti.

“Sa Pokrajinom i Republikom ulazimo u velike projekte naredne godine, predstoji izgradnja dve kružne raskrsnice i mosta na Begeju, na trasi obilaznice, za koju smo prethodnih godina utrošili znatna sredstva za eksproprijaciju i obezbeđenje dokumentacije za trasu za nastavak gradnje u Gradnuličkom ataru. Nećemo ovim predviđenim budžetom zaboraviti ni ugrožene kategorije stanovništva, ni poljoprivrednike, sportiste, nevladine organizacije, verske zajednice, a svi koji dobijaju sredstva na konkursima moraće, naravno, i da pravdaju njihov utrošak”, objasnio je gradonačelnik u obraćanju odbornicima Skupštine grada.

Sednica Skupštine grada je u toku, a dnevnim redom predviđeno je razmatranje ukupno 46 tačaka.

Izvor: zrenjanin.rs