Učenici Tehničke škole

ZRENJANIN  – Predstavnici kompanije NIS i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić obišli su danas, u okviru projekta „Energija znanja“, zrenjaninsku Tehničku školu i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“.

Natalija Biljenok zamenik generalnog direktora NIS i direktorka Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a sa saradnicima, obišla je naftaški kabinet i prvu generaciju učenika obrazovnog profila rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa.

 

– Zrenjaninska Tehnička škola i kompanija Nis sarađuju već četiri godine, sa njima imamo veoma uspešnu saradnju, oni su ovde deo kolektiva, zahvaljujući   Gradu Zrenjaninu kao sponi u ovoj saradnji, spojili smo privredu i obrazovanje. Trenutno u  školi imamo tri odeljenja obrazovnog profila nafte i gasa, sa ukupno  95 učenika. Pored teoretskih znanja, đaci praktičnu praksu obavljaju u kompaniji NIS, koja je obezbedila zaštitnu opremu, prevoz učenika i kvalitetne mentore za njihovo obučavanje – rekao je VD direktor Tehničke škole Đorđe Klać i istakao da je prošle godine prva generacija ovog profila završila školovanje, a kompanija NIS ih je sve zaposlila.

 

 

Dekan fakulteta dr Dragica Radosav obišla je, sa predstavnicima kompanije NIS, laboratoriju za fiziku i hemiju i predstavila nove stipendiste za   školsku 2017/2018. godinu smera „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“.

 

 

– Saradnja sa Tehničkim fakultetom traje već četiri godine. U planu je nastavak uspešne saradnje, u  pitanju je saradnja sa tri strane, Tehničke škole i Fakulteta,  Grada Zrenjanina i kompanije NIS. Studenti imaju priliku da prođu pravu praksu i da  se upoznaju sa opremom koja se koristi u kompaniji NIS. Mi smo zahvalni Tehničkoj školi na primeru koji su pokazali  za sve ostale škole u Srbiji – rekla je Natalija Biljenok zamenik generalnog direktora NIS i direktorka Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a.

 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić zahvalio se svima koji su pokrenuli akciju povezivanja privrede i školstva u gradu na Begeju, kao i onima koji su godinama unazad razvijali projekat “Energija znanja” u Zrenjaniu, a posebno Snežani Lakićević, koja je angažovana u ovom poduhvatu od prvog dana.

 

 

–Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas sa drugom generacijom učenika obrazovnog profila rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa. Uspeli smo da uskladimo obrazovanje učenika sa potrebama privrede i   prva generacija je već zaposlena  u kompaniji NIS, a to nam je svakako i bio cilj ovog projekta. Ovim projektom smo dali primer svima u našoj republici na koji način i koja  je uloga lokalne samouprave u povezivanju privrede i školstva – rekao je Duško  Radišić i najavio opremanje još dva kabineta kako bi svi zainteresovani učenici mogli kvalitetno da se školuju.

 

Studentima  Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Oliveri Micić, Karolini Supek i Iliji Majstoroviću uručene su  studijske stipendije kompanije NIS.

– Studijski program nafte i gasa se izvodi veoma kvalitetno, uz pomoć donacije kompanije NIS, koja je veoma značajna kako bi se realizovali svi predmeti na kvalitetan i adekvatan način. Upravo veći deo tih sredstava se troši na kvalitetan nastavni kadar koji dolazi iz univerziteta iz Uhte u Rusiji – rekla je dekanka dr Dragica Radosav i  istakla da zahvaljujući kompaniji NIS i lokalnoj samoupravi fakultet ima dobar studentski program  za koji postoji veliko zainteresovanje, i da sledeće godine očekuju prve diplome četvorogodišnjih studija .

Snežana Lakićević je istakla da su stipendisti NIS-a iz Zrenjanina dobili priznanja, te da  je Nebojša Oberknežev proglašen za najboljeg master studenta, a Andrija Avramović za najboljeg studenta u celog Ruskoj Federaciji.