ZRENJANIN- Narodni muzej Zrenjanin je tokom 2017. godine, uz muzeološki rad i uobičajeno bogate izložbene, pedagoške i dodatne aktivnosti, realizovao i međunarodnu saradnju sa muzejom „Atila Jožef“ u Makou i institucijama u Čanadu i Segedinu u Mađarskoj. Vršena su iskopavanja na lokalitetu „Jančina humka” kod Perleza, a obeleženo je i 160 godina od rođenja Uroša Predića (čiji legat čuva Narodni muzej Zrenjanin) otvaranjem izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“.

Takođe, započeta je rekonstrukcija atrijuma Muzeja u okviru projekta Gradovi u fokusu Ministarstva kulture Republike Srbije.

U 2017. godini u zrenjaninskom Muzeju realizovano je 25 izložbi koje je, uz stalnu postavku, videlo preko 40.000 posetilaca, dok je preko 5.000 posetilaca pogledalo izložbe Muzeja koje su gostovale u drugim gradovima.

 

IZLOŽBENE AKTIVNOSTI

Kustosi Muzeja su promovišući bogate zbirke i kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe priredili veliki broj autorskih izložbi: „Na raskršću – Hrišćanski sakralni predmeti iz Arheološkog odeljenja i Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin“, „Blago nama decama što smo taki mali – detinjstvo u tradicionalnoj porodici“, „Umetnički plakati iz prošlosti Muzeja (1945–1964)“, Kamerna prirodnjačka postavka „Ispod površine mora“, Kamerna postavka „130 godina kuglanja“, „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“, izložba na gradskom trgu „121 godina biciklizma u Zrenjaninu“, „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“, „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? – izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin povodom 160 godina od rođenja slikara“, izložba „Umetnošću protiv granica – Participacija korisnika Gerontološkog centra kroz radionice i izložbu“.

Ostale izložbe koje su priređene u Muzeju bile su: „Mikrogljive Fruške gore“, „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“, „Srbija pamti“, „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat“, XXIX godišnji salon ULAZ-a, „Muzej za decu“, Izložba dečjih ilustracija „Ida Ćirić“, Izložba radova Bojana Otaševića, Društvo srpskih umetnika „Lada“, „Kutija sećanja – Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora“, 12. Bijenale akvarela (organizator Savremena galerija Zrenjanin), izložba „Apple kroz vekove“, XVII Susret slikara amatera Srbije, Izložba intarzija autora Ilije Mrkajića, Izložba radova sa likovnog konkursa povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića.

NAJPOSEĆENIJE IZLOŽBE

Tokom 2017. godine najposećenija izložba bila je „Blago nama decama što smo taki mali – detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ (uz „Muzej za decu“) sa preko 4.600 posetilaca, a slede i „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“, Društvo srpskih umetnika „Lada“,  dok je izložbu “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ za nekoliko nedelja od otvaranja videlo preko 2.700 posetilaca.

U Malom salonu najposećenije izložbe bile su „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“, „Mikrogljive Fruške gore“, „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ i „Na raskršću“.

 

GOSTOVANJA IZLOŽBI

Tokom 2017. godine nekoliko izložbi Narodnog muzeja Zrenjanin je realizovano u prostorima u drugim gradovima. Izložba „Naša priča o prirodi“ gostovala je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu. Izložba o Todoru Manojloviću gostovala je nekoliko gradova u Mađarskoj: u Makou – u Muzeju „Atila Jožef“, u Čanadu  – izložba je otvorena u okviru manifestacije „Dani Sv. Gelerta“ u Rumunsko-srpskom narodnom domu, i u Segedinu, gde je otvorena u Domu manjina. Takođe, izložba „Blago nama decama“ gostovala je u Narodnom muzeju Pančevo.

 

PEDAGOŠKI RAD

Godinu koja je iza nas odlikuje i bogat pedagoški rad posvećen mladim posetiocima Muzeja, ali i starijim sugrađanima. Likovna radionica „Stanovnici zaštićenih područja“ održana je tokom trajanja izložbe fotografija „Naša priča o prirodi“, likovna radionica „Naši mali susedi“ realizovana je tokom trajanja izložbe fotografija „Mikrogljive Fruške gore“, radionica „Pendžeri prijateljstva“ posvećena slikaru Tivadaru Vanjeku održana je u prostoru Muzeja „Jožef Atila“ u Makou u Mađarskoj. Svoj pečat Evropskoj noći muzeja dale su muzejska igraonica „Idem ja napolje!“, likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!” i arheološko-konzervatorska radionica „Umetnost mozaika“. Tokom pripremnih radova za formiranje Spomen-sobe Ljubice Tapavički u školi „Svetozar Marković Toza“ u Tarašu realizovana je „Mala škola konzervacije“. Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!“ trajala je i tokom izložbe dečjih ilustracija Ide Ćirić. Povodom Dana evropske baštine održana je radionica „Deca pod dudom“. U okviru projekta „Umetnošću protiv granica“ održane su radionice u prostorijama Gerontološkog centra Zrenjanin, a radovi su predstavljeni i na istoimenoj izložbi.

 

OSTALE AKTIVNOSTI

Uz izložbe organizovan je i veliki broj dodatnih programa: dodela Nagrade za moderan umetnički senzibilitet Fonda Todor Manojlović, Veče Alžira – promocija knjige „Sećanje na Alžir“ Aleksandre Vojinović (povodom Svetskog dana turističkih vodiča), promocija knjiga „Milunka Savić“ i „Vojvoda Vuk“, koncert „Veče najlepših ruskih i srpskih solo pesama i arija” za prikupljanje sredstava za obnovu biste dirigenta mr Slobodana Bursaća, veče posvećeno jubileju – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu, promocija knjige „Banatska mala pruga“, Noć istraživača – Interaktivna postavka „Virtuelni arheolog“, koncert Branka Barnića (organizator Kulturni centar), Mini-festival etnološkog filma, promocija knjiga Radovana Vlahovića i Novogodišnji koncert učenika Muzičke škole “Josif Marinković” .

Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je u manifestacijima „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, Evropskoj noći muzeja, Noći istraživača, Danima evropske baštine i Dečjoj nedelji.

 

MANIFESTACIJE „MUZEJI SRBIJE DESET DANA OD DESET DO DESET“ I EVROPSKA NOĆ MUZEJA

U periodu od 11. do 20. maja, tokom manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“ otvorene su izložbe „Blago nama decama što smo taki mali – detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ i „Muzej za decu“ i održano „Veče posvećeno jubileju – 130 godina kuglanja u Zrenjaninu”, a tokom „Evropske noći muzeja“ otvorene su izložbe Dečje ilustracije „Ida Ćirić“ i „Umetnički plakati iz prošlosti Muzeja (1945–1964)“, održano predavanje u legatu Uroša Predića „Vizija u oblacima pod lupom“ i realizovane kamerne postavke „Ispod površine mora“ i „130 godina kuglanja u Zrenjaninu”. Realizovane su radionice: muzejska igraonica „Idem ja napolje!“, arheološko-konzervatorska radionica  „Umetnost mozaika“ i likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!”. Muzički program obuhvatao je zajednički koncert hora gerontološkog kluba i hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“, koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin i koncert hora „Supernova i Big Beng“.

Pošto je „Muzej u gostima“ bio moto ovogodišnje manifestacije, Narodni muzej Zrenjanin bio je gost Gradskog muzeja u Vrbasu. Publici u Vrbasu predstavili smo se postavkom predmeta iz svih odeljenja, plakatom sa odabranim predmetima iz fonda Muzeja, a 12. maja upriličena je prezentacija o Narodnom muzeju Zrenjanin i zatim je održan koncert zrenjaninskog rok sastava „Satelit“.