Zrenjanin-  Izložba pod nazivom “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?”, otvorena je sinoć u Salonu zrenjaninskog Muzeja pred velikim brojem posetilaca.

Glumac Nebojša Balaž u ulozi Uroša Predića

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija GOMEX.

Zrenjaninski narodni muzej jedini u Srbiji čuva vredan Legat Uroša Predića.

-Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. godine u  zrenjaninski Narodni muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, na postavci su  izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi- rekla je autor izložbe Olivera Skoko.

 

-Direktorka Narodnog muzeja Zrenjanin Jelena Gvozdenac Martinov izrazila je veliko zadovoljstvo što je veliki broj posetilaca došlo na otvaranje izložbe posvećenoj našem istaknutom slikaru Urošu Prediću.

– Ova izložba je kruna svih izložbi koje smo organizovali ove godine, a bilo ih je 25 i mogu da Vam obećam da ćemo Vam sledeće godine ponuditi još bogatiji i još – lepši izbor izložbi- rekla je Jelena Gvozdenac Martinov i poželela da svaka naredna izložba ima ovako veliku posvećenost.

 

 

 

Uroš Predić u svom beogradskom ateljeu

Izložbu povodom 160 godina od Uroševog rođenja pod nazivom “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” svečano je otvorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

-Mnogo vrednih slika, crteža i studije predstavljeno je na večerašnoj izložbi. Svake godine obeležavajući Dane Uroša Predića pokušaćemo da se odužimo našem velikom slikaru. Danas smo otkrili bistu Uroša Predića ispred osnovne škole u Orlovatu nakon koje je održana priredba, a potom i položeli vence na njegov grob, na mesnom groblju. Posle podne je održana svečana akademija u Kulturnom centru Zrenjanin i ovom uspešnom izložbom zatvaramo ovogodišnje Dane Uroša Predića- rekao je Duško Radišić.

 

Život i stvaralaštvo Uroša Predića  prikazani su  u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. Takođe je posebno istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom.

 

Autorka izložbe istakla je da su na izložbi predstavljeni i dečji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika „Kamenovanje Sv. Stefana“ koja se smatra njegovim poslednjim delom.

Po prvi put  prikazani su crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzela je  posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima.

Predstavljen je i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana. Poseban segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, te kontaktima sa ovdašnjim prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

 

Krajem devetnaestog veka Crkvu u Perlezu oslikao je upravo Uroš Predić, koji je u to vreme bio student Bečke akademije i još uvek nije bio poznat slikar. Zahvaljujući tom ikonostasu crkva u Perlezu danas ima kategoriju spomenika od velikog značaja.

-Izložba je organizovana povodom 160 godina od Uroševog rođenja, pokušaj je da Narodni muzej Zrenjanin još jednom ukaže ne samo na veličinu njegovog značaja, već i na neraskidiv odnos jednog slikara i jednog grada, a kroz legat koji ovu ustanovu čini i privilegovanom i jedinstvenom kada je reč o životu Uroša Predića- naglasila je Olivera Skoko.

 

Izložba će biti otvorena do kraja februara 2018. čime će biti obeležen i 11. februar kada se navršava 65 godina od smrti Uroša Predića.