Zrenjaninska bolnica „Đorđe Joanović“ danas obeležava 122. godine postojanja,  svečanosti su prisustvovali zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, gradski čelinici, kao i brojne zvanice.

Pre početka svečanosti gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac posetili su  dečije odeljenje  i tom prilikom podelili novogodišnje paketiće.

– Danas  smo se osvrnuli  na istorijat bolnice, važne datume i događaje koji su  doprineli uspešnom radu ove ustanove. Ove godine možemo da se pohvalimo jednim bitnim datumom koji će ući u istoriju zrenjaninske bolnice, a to je 23. oktobar, kada su  u ovoj ustanovi urađene prve tri koronarografije na teritoriji grada  Zrenjanina i Srednjobanatkog okruga. Počela je sa radom angio sala, njeno zvanično otvaranje biće naredne godine, osim koronarografije počeće se sa ugradnjom stentova. U bližoj budućnosti očekujemo zbrinjavanje pacijenata sa aktivnim infarktom miokarda – istakla je Ivana Tešić direktorka bolnice „Đorđe Joanović“.

Pilikom obraćanja ona je podsetila da su 1910. godine dolaskom prvog hirurga izvršene prve operacije slepog creva i vanmaterične trudnoće, iste godine izvedena je spinalna anestezija, prva u Srbiji, a 12 godina nakon prve anestezije u svetu. Prva kardiološka služba u Vojvodini osnovana je u zrenjaninskoj bolnici 1951. godine, a dve decenije kasnije i koronarna jedinica. Prva dnevna bolnica za psihijatriju u Vojvodini osnovana je 1975. godine u Opštoj bolnici u Zrenjaninu.

Ona je naglasila da je 1984. godine zahvaljujući samodoprinosu građana započeta izgradnja  nove zgrade. Sazidan je objekat površine 42 890 kvadratnih metara i da je do sada u funkciju stavljeno više od polovine prostora.

 

Prisutne je pozdravio i obratio im se zamenik gradonačelnika Saša Santovac.